20-06-2007WEBCambodja.jpg

Dengue feber i Cambodja

Læger uden Grænser (MSF) behandler i øjeblikket en epidemi af sygdommen dengue feber i Cambodja.

En voldsom epidemi af dengue feber er udbrudt i Cambodja. Læger uden Grænser behandler sygdommen på distriktshospitalet i provinsen Takeo, som er et af de hårdest ramte områder i landet. Dengue feber, som overføres ved en stik fra en myg, er tilbagevendende i Cambodja.
 
– I år begyndte dengue feber-epidemien meget tidligt på grund af kraftig regn, der sammen med heden skabte perfekte levevilkår for de smittebærende myg. De centrale sundhedsmyndigheder blev ’taget på sengen’ og kæmper nu med at implementere forebyggende metoder, der skal hjælpe med at bringe epidemien under kontrol, siger chef for MSF´s programmer i Cambodja, Philippe Berneau.
 
MSF begyndte at tilføre ekstra personale og medicinsk udstyr sidste uge, da det blev indlysende, at hospitalet i Takeo var ude af stand til at klare det stigende antal indlæggelser.
 
– Manglen på personale var vores mest presserende bekymring. Der arbejdede kun to sygeplejersker på hospitalet – 20 timer i døgnet. Der blev indlagt omkring 20 børn i
døgnet, så personalet var overbebyrdet og fuldstændigt udmattet, siger Philippe Berneau.
 
I maj var der 270 opdagede sygdomstilfælde i Takeo. De omfattede 80 tilfælde af dengue feber, 175 tilfælde af dengue hæmoraisk feber, og 15 børn udviklede dengue chok-syndrom; den alvorligste variant af sygdommen.

Ifølge skøn fra verdenssundhedsorganisationen WHO vil et ud af fem mennesker smittet med feberen dø, hvis korrekt b
ehandling ikke igangsættes i tide.
 
– I landdistrikter som Takeo venter mange for længe med at komme med deres børn, og manglen på mulighed for transport af patienter er problematisk. Sygdommens udvikling afhænger til dels af sundhedsmyndighedernes kapacitet til at takle disse udfordringer, siger Philippe Berneau.
 
MSF fortsætter med at behandle for dengue feber på hospitalet i Takeo, sprøjte med insektgift og planlægger at oprette yderligere 40 sengepladser. Desuden opfordrer MSF sundhedsmyndighederne til at forstærke sine forebyggelsesaktiviteter.


 


/ls