14-02-2008low_37253.jpg

Darfur: Luftangreb tvinger nye tusinder på flugt

Civile må efter luftangreb og fordrivelse se sig overladt til deres egen skæbne i øde områder af Darfur. Læger uden Grænser (MSF) insisterer på at få uhindret adgang til de sårbare mennesker.

Den 8.-10. februar gennemførte den sudanesiske hær sammen med militser luftangreb og ildpåsættelser i det nordvestlige Darfur, Sudan. Angrebene, som er af de mest voldelige de seneste år, har medført fordrivelse af civile og MSF-nødhjælpshold. MSF har ikke mulighed for at yde den nødvendige nødhjælp.

MSF´s nødhjælpshold i Tchad bekræfter, at mindst 7.000 nye flygtninge og sudanesisk MSF-personale er flygtet fra byerne Abu Suruj, Sirba og Seleia over grænsen til Birak-området i Tchad. De 7.000 mennesker udgør kun en lille del af de omkring 50.000 civile, som er ramt af angrebene.

– Vi er bange for, hvad der sker med de mennesker, som vi har måttet efterlade i Darfur.
Mange familier er blevet opsplittet under angrebene, og folk i Tchad ved ikke, hvad der er blevet af deres slægtninge i Darfur, siger Huub Verhagen, operationel chef for MSF´s projekter i Tchad og Sudan.

MSF´s lejr, hvor mange mennesker havde søgt tilflugt, blev også angrebet og plyndret.

Flygtningene i Tchad har samlet sig under træer omkring landsbyer og har ikke andet med sig end det tøj, de har på. MSF-hold er begyndt at behandle de af de sårede, som kræver akut lægehjælp. De mest påtrængende behov er at skaffe adgang til rent vand, uddele tæpper, og yde medicinsk nødhjælp.

MSF insisterer på adgang
MSF´s internationale nødhjælpshold er systematisk blevet nægtet adgang til regionen nord for El Geneina siden midten af december 2007 på trods af rapporter om forfærdelige humanitære forhold og et presserende behov for at yde medicinsk nødhjælp efter de seneste angreb. MSF insisterer fortsat overfor administrative myndigheder på at vende tilbage til området og få uhindret adgang til de mennesker, som har et akut nødhjælpsbehov.

Læger uden Grænser (MSF) har arbejdet på begge sider af grænsen mellem Tchad og Darfur siden 2004 med at yde læge- og anden nødhjælp til mennesker, som er berørt af den voldelige konflikt. I Seleia har MSF ydet medicinsk nødhjælp med gennemsnitligt 1.500 konsultationer om måneden.

/ls