1744_Helle_Wincenz.jpg

Dansk MSF-sygeplejerske modtager international hæder

Den 41-årige danske sygeplejerske fra Læger uden Grænser (MSF), Helle Wincentz Sørensen har i dag modtaget den meget prestigefyldte Florence Nightingale Medalje for hendes mangeårige humanitære indsats i verdens katastrofe-områder.

Medaljen bliver uddelt af Internatio-nalt Røde Kors hvert andet år. I Danmark indstiller Dansk Sygeplejeråd kandidaterne, og der må højst uddeles 50 medaljer ad
gangen på verdensplan. Modtageren skal have udvist exceptionelt mod og opofrelse i konflikt- og katastrofeområder eller for pionerarbejde inden for offentlig sundhed. I alt 20 danskere har modtaget Florence Nightingale Medaljen siden den blev indstiftet i 1912.

Helle Wincentz Sørensen er en af MSF Danmarks mest erfarne sygeplejersker. Hun var på sin første mission i 1996 i Sydsudan og siden fulgte yderligere syv missioner til blandt andet Kenya, Mozambique, Angola, Tanzania og DR Congo. I dag arbejder Helle Wincentz Sørensen i Barcelona som udsendelses-ansvarlig i MSF Spanien.

– Helle har fra sin første udsendelse i 1996 til i dag vist en stor forståelse og indsigt for andre kulturer og hun har en bemærkelsesværdig god indlevelsesevne. Hun er dedikeret til det humanitære arbejde, det at hjælpe andre mennesker i nød og hun har udvist en ekstraordinær evne til at række en hånd ud til de, der har brug for hjælp, sagde Connie Kruckow, formand i Dansk Sygeplejeråd ved prisoverrækkelsen i dag.

Det er anden gang at en sygeplejerske fra MSF i Danmark modtager den prestigefyldte internationale hæder. I 2001 modtog MSF-sygeplejerske Jesper Jørgensen Florence Nightingale Medaljen for hans bidrag til uddannelse af russiske sygeplejersker med arbejdet indenfor tuberkulosebehandling i russiske fængsler.

Florence Nightingale

Florence Nightingale Medaljen blev indstiftet i 1912 ved den 9. Internationale Røde Kors og Røde Halvmåne Konference som tegn på anerkendelse af det store uegennyttige arbejde, Florence Nightingale udførte under Krimkrigen.

Florence Nightingale blev født i Firenze af engelske forældre i 1820. Sygeplejegerningen var på det tidspunkt forsømt og foragtet, og hun følte det som et kald at blive sygeplejerske.

Under Krimkrigen 1853-1856 bad den britiske krigsminister hende om at reorganisere Scutari-lazarettet, der lå hen i et rystende svineri og roderi. Med stort personligt mod og overmenneskelig energi gennemtrumfede hun de principper, som siden er blevet anerkendt overalt: hygiejne, sund forplejning og indkvartering, velfærdstjeneste og menneskeværdig behandling. Dødeligheden faldt fra 42 til to procent på lazarettet. Soldaterne forgudede hende og kaldte hende "Damen med lampen".

Ved hjemkomsten i 1856 var hendes helbred nedbrudt. Men fra sygesengen regerede hun, ofte med overordentlig fast hånd, i mange år det britiske hospitals- og sundhedsvæsen. Hun arbejdede med at reformere hospitalerne i England og døde i 1910.