Kirurg Kjeld Hougaard fra Læger uden Grænser er vendt hjem fra Afghanistan.

Dansk kirurg: afghanske børn har frygtelige skader

Kjeld Hougaard fik på to måneder rutine med ubehagelige skader, som han kun sjældent oplevede som kirurg i Danmark. Og børn fyldte meget i statistikken. 

Kjeld Hougaard havde rigtig travlt under sit to måneder lange ophold på traumecenteret i Kunduz. Den pensionerede ortopædkirurg fra Åbyhøj I Århus opererede i gennemsnit 12 patienter om dagen. Men der var ikke én hævet ankel mellem skaderne. Til gengæld opererede han flere åbne benbrud end de sidste femten år som kirurg på Århus Sygehus. 

 

"Skadesmekanismerne er nogle helt andre i Afghanistan. Der skal nærmest være hul på kroppen, før afghanere opsøger lægehjælp, er mit indtryk," siger Kjeld Hougaard

 

Til trods for det var traumecenterets to operationsstuer fyldte. Traumecentret i Kunduz er da også det eneste af sin art i den nordlige del af landet. Personalet behandler mennesker med almindelige traumer, så vel som konfliktrelaterede traumer fra bomber og skud. I 2013 blev omkring 17.000 patienter behandlet, og der blev foretaget 4.500 operationer.

 

"Budskabet om, at det er muligt at få god og gratis behandling har spredt sig, og folk rejser rigtig langt for at komme til hospitalet," siger Kjeld Hougaard. 

 

Særligt børn kom ind med, i danske sammenhænge, usædvanlige skader.

 

"På min gamle arbejdsplads oplevede jeg årligt fem til seks patienter med svære hud og muskelskader efter højresvingsulykker. I Kundus så vi de typer skader dagligt. De fleste ofre var børn. De fleste havde samtidig åbne brud," siger Kjeld Hougaard.

 

For at redde benene måtte børnene gennemgå flere operationer, og det kirurgiske team måtte foretage større plastikkirurgiske indgreb, hvor de flyttede muskler og udførte flere hudtransplantationer. Også endnu mere sjældne skader på børn havnede på Kjeld Hougaard operationsstue. 

 

"I Danmark får to til tre børn årligt slået hoften af led ved ulykker. I Kudus behandlede jeg syv de første tre uger, jeg var der."

 

Derfor er han heller ikke i tvivl om behovet for hjælp i Afghanistan.

 

"Det er toppen af isbjerget, som vi oplever. Det handler både om kapaciteten i sundhedsvæsenet og forståelsen hos befolkningen for, hvornår man har brug for lægehjælp," siger Kjeld Hougaard, der efter sin første udsendelse for Læger uden Grænser er klar på mere.