default.jpg

Dansk antropolog på arbejde i Zimbabwe

Den 38-årige danske antropolog, Malene Flanding, har i et halvt år arbejdet i Zimbabwe med at undervise og udvikle undervisningsmateriale til mennesker, der er underernærede eller smittet med hiv/aids.

I et land som Zimbabwe, hvor hver femte voksne er hiv-smittet, er der også store problemer med andre sygdomme. En hiv-smittets immunforsvar er ”under angreb” og er derfor svækket. Det betyder, at patienten har større risiko for at få sygdomme som tuberkulose, malaria og andre infektionssygdomme. Og er man syg, er man også i større risiko for at blive underernæret.

 

Siden 2007 genoptog Læger uden Grænser sine aktiviteter i Buhera-distriktet i forhold til medicinsk hjælp til underernærede. På de 27 sundhedsklinikker, som ligger spredt ud over hele distriktet, er det muligt at få gratis behandling hos Læger uden Grænser.

 

Langt hovedparten af patienterne er børn. Viser det sig, at en patient er underernæret, vil det blive tilbudt at få spiseklar terapeutisk mad – en særlig ernæringsrig jordnøddeblanding, som kan spises direkte fra pakken.

 

Netop denne form for hjælp til underernærede har vist sig at være særdeles effektiv. Fordi behandlingen kan foregå i hjemmet, er det muligt at nå endnu flere patienter, end hvis behandlingen skulle foregå på et hospital. Dertil kommer, at jordnøddeblandingen ikke behøver at blive holdt afkølet, og den skal ikke tilberedes, så den er forholdsvis enkel at bruge.

 

Fra august 2008 til februar i år er 1.100 patienter blevet hjulpet – heriblandt 153 voksne. Danida støtter Læger uden Grænsers projekt i 2009 med 2,5 millioner kroner.

 

Den danske antropolog Malene Flanding har i et halvt år arbejdet i Buhera-distriktet, hvor hendes opgave blandt andet gik ud på at udvikle undervisningsmateriale til de mennesker, der tager sig af underernærede.

 

/mdo