Abdul er så underernæret, at han er blevet indlagt for at få næring på et af vores behandlingscentre i Nigeria. Ligesom tusindvis af andre børn i delstaten Borno lider han af alvorlig underernæring.

Danmarks Indsamling 2017 – Intet barn må sulte

Mange af de steder vi arbejder, yder vi en stor indsats for at redde underernærede børn. Læs om de to projekter, der støttes af Danmarks Indsamling og om, hvordan du for blot 126 kr. kan redde tre børns liv.

Årets Danmarks Indsamling sætter fokus på et emne, der sjældent har mediernes interesse: underernærede børn.

 

Læger uden Grænser er en ud af 12 danske humanitære organisationer, der er med til årets Danmarks Indsamling lørdag den 4. februar.

 

Mange af de steder vi arbejder, yder vi en stor indsats for at redde underernærede børn. Konfliktramte områder er særligt udsatte, når det gælder underernæring.

 

Konflikter fører ofte til tusinder, nogle gange millioner af fordrevne som i det nordlige Nigeria, hvor vi var vidne til en humanitær katastrofe i 2016.

 

Madmanglen i konfliktramte områder forstærkes af, at bønderne kun sjældent har mulighed for at så eller høste. Enten fordi de er flygtet, eller fordi det er for farligt at arbejde i marken. Samtidig kan det være yderst vanskeligt at få nødhjælp frem.

 

Disse faktorer kan generere humanitære katastrofer – som den i Nigeria. Det er vores indsats i konfliktramte områder, du kan være med til at støtte gennem Danmarks Indsamling.

 

Læs om vores to projekter, der samles ind til ved Danmarks Indsamling og om, hvordan du for blot 126 kroner kan redde tre børns liv:  

 

Konflikt og vold har tvunget millioner på flugt i Nigeria

De har mistet adgangen til mad, vand og lægehjælp, og derfor lider mange af livstruende underernæring. Særligt de helt spæde og mindre børn er sårbare.

 

Med pengene fra Danmarks Indsamling vil Læger uden Grænser blandt andet redde børn under den akutte sultkatastrofe i Nigeria.

 

Abdul (se billedet øverst i artiklen) er indlagt på Læger uden Grænsers intensivafdeling i Gwange, Nigeria. Han er blot 11 måneder gammel og har akut brug for livsvigtig næring for at overleve. 

 

Han får intensiv behandling med beriget mælkepulver gennem en sonde i næsen – det første skridt på vejen tilbage til livet.

 

Abdul er blot et af tusindvis af børn, der er ramt af alvorlig underernæring i Nigerias voldsplagede delstat Borno. En af verdens glemte kriser.

 

Nogle steder i Borno er op mod halvdelen af de mindre børn under fem, der stadig er i live, alvorligt underernærede. Et chokerende tal, som vidner om en ekstraordinær sultkatastrofe.

 

Her et blik ind i et felthospital ved Maiduguri. Alle 42 senge er i brug. Her indlægges børn med alvorlig akut underernæring. I den første fase af behandling er indlæggelse nødvendig indlæggelse.

Her et blik ind i et felthospital ved Maiduguri. Alle 42 senge er i brug. Her indlægges børn med alvorlig akut underernæring. I den første fase af behandling er indlæggelse nødvendig. 

 

 ”Vi har været nødt til at ændre den måde, vi modtager patienter på, fordi nogle af de børn, vi modtager, er så syge, at de simpelthen risikerer at dø, mens de venter i køen på at blive tilset af en læge. Vi har nu sygeplejersker, der overvåger køen med forældre og børn, så de allermest syge kan få akut livreddende hjælp med det samme, ” siger Jesper Brix, direktør i Læger uden Grænser.

 

Vi ser også en del større børn over fem år, som dør af sygdomme, de burde kunne overleve. Men de er så svækkede på grund af sult, at de ikke står til at redde.

 

Mangel på mad midt i volden

Den militante gruppe Boko Haram har siden 2013 drevet over en million mennesker på flugt fra landsbyer og landbrugsjord i Borno. Befolkningen er nu fanget i konflikten mellem Boko Haram og Nigerias hær.

 

Deres hjem er blevet brændt ned, deres husdyr er stjålet, og deres afgrøder er ødelagt. Mange har søgt tilflugt i lejre, hvor de ingen mulighed har for at forsørge sig selv – og der mangler mad.

 

”Da jeg ankom, var der vitterligt intet at spise. De fordrevne i lejrene levede af blade på træerne i op til en uge af gangen, ” fortæller Læger uden Grænsers sygeplejerske Adriana Adriana Ferracin Kleivan, som har været udsendt som humanitær rådgiver til delstaten Borno.

 

”Det er chokerende at se, hvordan omverdenen næsten ser på, mens situationen bare bliver forværret. Det er en kæmpe humanitær katastrofe og en af de værste, jeg har været vidne til, ” tilføjer Adriana, som tidligere har været udsendt under borgerkrigene i både Syrien og Yemen samt til Sydsudan.

 

De omkring 1,8 millioner internt fordrevne i Nigeria er fuldstændig afhængig af udefrakommende hjælp – og Læger uden Grænser hjælper de nødstedte.

 

Vi driver 10 klinikker i seks byer i delstaten Borno, og vi besøger jævnligt en række andre byer for at holde et skarpt øje med niveauerne af underernæring.

 

I provinshovedstaden Maiduguri har vi flere behandlingscentre for alvorligt underernærede børn, og i efteråret 2016 har vi set en markant stigning i antallet af patienter på afdelingerne.

 

Børnene får drop, hvis de er dehydreret og næring gennem en sonde, hvis de er for afkræftede til at spise.

 

Vi uddeler også madrationer til patienter og deres familier, forbedrer vand- og sanitetsforhold og bekæmper udbrud af kolera, mæslinger og malaria – sygdomme, som de underernærede børn er særligt sårbare overfor at få, fordi deres immunsystem er svækket.

 

Flygtninge i Sydsudan

Under sultkatastrofen i Nigeria har børn og deres familier på flugt brug for akut hjælp nu og her.

 

Men Læger uden Grænser bekæmper også underernæring i Sydsudan, hvor den livstruende sygdom er sæsonbestemt og hvert år vender tilbage i slutningen af tørsæsonen – de såkaldte ”hunger gaps”.

 

Siden 2010 har voldsomme kampe i Sudan sendt folk på flugt. De er flygtet til nabolandene Sydsudan og Etiopien. Men her strander de ofte i lejre, hvor de er dybt afhængige af udefrakommende basal lægehjælp og mad.

 

Med pengene fra Danmarks Indsamling laver Læger uden Grænser fødevareprogrammer for de fordrevne i Sydsudan. Det sker blandt andet på en klinik, hvor børn får deres ernæringstilstand vurderet. De får stillet en diagnose, og vi vurderer, om det er nødvendigt med medicinsk behandling.

 

Læger uden Grænser har to behandlingssteder for underernæring i Doro-lejren i det nordøstlige Sydsudan. En intensivafdeling, hvor patienter kan blive indlagt. Der er også mulighed for medicinsk behandling ved sygdomme som malaria.

 

Derudover er der tilknyttet en ambulant klinik. Her er patienter ikke indlagt, men de bliver tilset og får eventuel opfølgende behandling eller får udleveret mad.

 

Her har et underernæret barn i Doro fået en portion ”Plumpy Nut” på en af vores klinikker. ”PlumpyNut” er næringsberiget jordnøddepasta, det er et vitalt middel til at få bugt med underernæring. © Florian Lems/Læger uden Grænser

Her har et underernæret barn i Doro fået en portion ”Plumpy Nut” på en af vores klinikker. ”PlumpyNut” er næringsberiget jordnøddepasta, det er et vitalt middel til at få bugt med underernæring. © Florian Lems/Læger uden Grænser

 

FAKTA OM NIGERIA

  • Omkring 1,8 millioner mennesker lever som internt fordrevne i Nigeria – størstedelen bor i Maiduguri, hovedstad i delstaten Borno.
  • Over 40 procent af sundhedsklinikkerne i Borno er blevet ødelagt under den voldelige konflikt mellem Boko Haram og Nigerias hær.
  • Op mod halvdelen af børn under fem år lider af alvorlig underernæring adskillige steder i Borno, viser undersøgelser foretaget i perioden maj-oktober.

 

FAKTA OM SYDSUDAN

  • Flere end 52.000 mennesker på flugt bor ifølge UNHRC i flygtningelejren Doro i Sydsudan.
  • Vi ser ofte rigtig høje niveauer af underernæring i Sydsudan fra marts-juni (fra slutningen af tørsæsonen).

 

Sådan kan 150 kr. gavne mod underernæring:

  • RUTF – "Ready to use therapeutic food" – eller "Plumpy Nut" er et produkt, der har revolutioneret kampen for at redde alvorligt underernærede børn fra sultedøden.
  • Produktet kræver ikke nedkøling, hvilket er en stor fordel. Det kan spises direkte uden tilberedning, og det kræver ikke medicinsk overvågning – så mennesker med underernærede børn kan få maden med hjem og selv stå for behandlingen af deres barn. 
  • Gennemsnitligt kræver det to daglige portioner i tre uger at redde et barn fra svær underernæring. En portion Plumpy Nut koster omkring to kroner, så for 150 kroner kan du redde tre børns liv – og lidt til.                                                                                   Her er et eksempel på udlevering af Plumpy Nut. Amaboua Ab besøger en af vores klinikker i Chad. Hendes barn er seks en halv måned gammel og lider af underernæring. Hun får udleveret ”Plumpy Nut” til en uges brug. Så vender hun tilbage til klinikken og får undersøgt sit barns tilstand, og om barnet stadig har brug for den næringsberigede mad. © Charlotte Morris

Her er et eksempel på udlevering af Plumpy Nut. Amaboua Ab besøger en af vores klinikker i Chad. Hendes barn er seks en halv måned gammel og lider af underernæring. Hun får udleveret ”Plumpy Nut” til en uges brug. Så vender hun tilbage til klinikken og får undersøgt sit barns tilstand, og om barnet stadig har brug for den næringsberigede mad. © Charlotte Morris