Læger uden Grænser støtter en række sundhedscentre i regionen Diffa i Niger, som er et af de områder, der er hårdt plaget af angreb fra Boko Haram.

Civile er fanget i Boko Harams vold

Flere end 2,7 millioner mennesker er drevet på flugt på grund af volden fra Boko Haram i det centrale Afrika. Regionen omkring Tchad-søen kæmper allerede med et mangelfuldt sundhedssystem og fattigdom, og vi optrapper nu vores hjælp til den sårbare civilbefolkning.

45-årige Falmata bor alene med sine otte børn i en flygtningelejr i de sydlige Niger. Hun er flygtet fra sin landsby i nabolandet Nigeria. Væk fra de voldelige angreb. På flugt fra Boko Haram.

 

”Da Boko Haram kom til landsbyen, skød de i alle retninger. Jeg talte 18 lig omkring mig, men det lykkedes os at flygte. Vi kom tomhændet her til lejren – vi havde ikke tid til at medbringe noget, ” siger Falmata.

 

Falmata er blot én blandt over 2,7 millioner mennesker, som er flygtet fra deres hjem i landene omkring Tchad-søen under konflikten – og det er dermed en af de største humanitære kriser i Afrika i øjeblikket.

 

Regionen er ved at nå bristepunktet på grund af de mange angreb fra den militante gruppe Islamic State’s West Africa Province (ISWAP) – bedre kendt som Boko Haram – og det militære modsvar, som de lokale myndigheder har iværksat for at dæmme op for volden.  

 

Konflikten begyndte i Nigeria, men Boko Harams daglige selvmordsaktioner og angreb på landsbyer har siden bredt sig på tværs af grænserne til nabolandene Niger, Cameroun og Tchad. Det er gået hårdt ud over den i forvejen sårbare civilbefolkning.

 

”Volden forværrer en krise, der allerede eksisterer, ” siger Isabelle Mouniaman, programchef for Læger uden Grænser i Nigeria.

 

”Det er en region, som allerede lider af fattigdom, mangel på fødevarer, tilbagevende sygdomsudbrud og et nærmest ikke-eksisterende sundhedssystem, ” tilføjer hun.

 

Langt størstedelen af de mange mennesker, der er på flugt fra Boko Haram lever som internt fordrevne i Nigeria. Men flere har taget flugten ud af landet i håbet om et liv i sikkerhed.

 

Det gælder for eksempel 40-årige Al Hadji Boucar Modu. (til højre på billedet)

 

40-årige Al Hadji Boucar Modu måtte flygte fra Nigeria, da hans landsby blev angrebet af Boko Haram.

© Sylvain Cherkaoui

 

Han flygtede fra sin landsby i Nigeria for 18 måneder siden, da Boko Haram slog til. Han tog flugten til Bosso i Niger, men også denne landsby blev offer for Boko Harams vold, og han måtte flygte til byen Baroua.

 

Her blev han far for første gang. Men glæden var kort. Få måneder efter at hans søn blev født, var han endnu en gang nødt til at flygte, og nu lever han i en lejr for internt fordrevne nær Baroua. Han håber på, at han en dag kan vende hjem til sit hjem i Nigeria.

 

Læger uden Grænser arbejder i alle fire lande omkring Tchad-søen for at hjælpe mennesker på flugt. På grund af de store humanitære behov har vi valgt at optrappe vores aktiviteter i området.

 

Her kan du få et overblik over, hvor vi arbejder omkring Tchad-søen:

 

Her er overblikket over, hvor Læger uden Grænser arbejde i landene omkring Tchad-søen i Afrika.

 

 

 

Det gør Læger uden Grænser i regionen: (tal fra 2015)

  • 340.000 medicinske konsultationer
  • 32.300 fødselsforberedende konsultationer
  • 13.000 underernærede børn er blevet behandlet
  • 58.500 mennesker er blevet vaccineret mod kolera