Foto: Ved angrebet med klorgas den 16. marts var det frivillige fra ambulance tjenesten The Syrian Civil Defense, der bragte ofrene til hospitalet i Idlib.
© Unknown

Beretninger fra Syrien: ”De hvide hjelme” redder liv

I forsøget på at skildre de desperate forhold civilbefolkningen i Syrien lever under, har vi samlet en række historier fra de læger og sygeplejersker, som vi støtter med medicin og udstyr inde i Syrien. En af de historier kommer fra Taher Wazzaz, som arbejder som frivillig i ambulancetjenesten The Syrian Civil Defense, som også kaldes de hvide hjelme. 

Ambulancetjeneste The Syrian Civil Defense blev stiftet for at hjælpe den hårdt trængte civilbefolkning i Syrien. De tager ud og henter sårede og giver førstehjælp.

 

Den medicinske koordinator Taher Wazzaz beretter om arbejdet som frivillig i ambulancetjenesten, der også kaldes for ”De hvide hjelme”.

 

Leder efter ofre i ruinerne

”Krigen har stået på i 4 år, og situationen bliver kun værre. Jeg er oprindeligt tandlæge. Jeg havde en tandklinik før krigen. Jeg begyndte at arbejde for The Syrian Civil Defense i juni 2013. Alle andre frivillige er sygeplejersker eller sygehjælpere. Vi er 80 i alt. Vores arbejde går ud på at hente de sårede – primært civile. Når der er et angreb, er det os, folk ringer til for at få hjælp. Hvis vi allerede ved, hvad der foregår, rykker vi selv ud til stedet. Vi har biler, som vi samler de sårede op med. Ofte må vi lede i ruinerne efter ofrene.

 

For eksempel kom markedet i Saraqib under tung beskydning for nylig. Det var forfærdeligt. Der var mere end 13 døde og mange sårede. Vores hold tog dertil for at give førstehjælp, lægge forbindinger og køre patienter til felthospitaler enten i området eller til Tyrkiet. 10 personer var hårdt såret. Da de ankom til hospitalet, skulle de alle have amputationer.

 

For få biler og udstyr

Vi uddeler vores telefonnummer, og civilbefolkningen ringer til sygeplejerskerne. Hvis sygeplejerskerne får besked om et angreb, tager de straks afsted. De har ambulancer – eller rettere biler – med vores logo på for at beskytte dem mod angreb. Det yder dog ikke nogen særlig effektiv beskyttelse. Og vi har ikke nok biler eller medicinsk udstyr.

 

Vi har 20 medicinske poster. Der arbejder to personer hvert sted. De giver kun førstehjælp og forbinder sår. De behandler omkring 200 sårede patienter hver måned.

 

Læger uden Grænser træner os i at lægge forbindinger og modtage sårede, identificere graden af deres skader og bestemme, hvem der skal behandles først. Læger uden Grænser vaccinerer også vores hold mod hepatitis C og giver dem førstehjælps kit.”

 

Vores indsats

På grund af de voldsomme kamphandlinger og truslen mod vores medarbejdere, er det svært at arbejde inde i Syrien. Vi driver fem klinikker og hospitaler inde i landet og støtter over 100 klinikker gennem et netværk af frivillige syriske læger og sygeplejersker.