Lulu Shumar er udsendt som kulturtolk for Læger uden Grænser ved Lesbos

”Vi er her for at hjælpe jer! ”

Lulu Shumar er med som kulturtolk på Læger uden Grænsers både, når de sejler ud for at redde nødstedte i farvandet mellem Grækenland og Tyrkiet. Hendes ansigt kan være det første, flygtninge ser, og hendes stemme den første, de hører, når de ankommer til Europa med båd. Her er hendes beretning fra grænsen til Europa.

Vi har altid to både i tilfælde af evakuering, fordi bådene desværre altid er proppet til bristepunktet med mennesker og deres nøje udvalgte bagage – altså hvis de har været så heldige, at smuglerne ikke har beholdt bagagen eller smidt dem i vandet.

Vi nærmer os altid langsomt og kommer ikke alt for tæt på, dels for ikke at skræmme dem, men også fordi vi har haft tilfælde, hvor flygtningene har forsøgt at komme over i vores båd, eller forsøgt at kaste deres børn over. Det kan skabe en farlig situation, når man er ude på havet.

Hvis bare en person går i panik, kan stemningen lynhurtigt brede sig til resten af båden. Når vi er tæt nok på, tager jeg min hue og briller af, så de kan se mit ansigt. Og som det første råber jeg med en rolig stemme på arabisk:

”I er i græsk vand nu, vi er fra Læger uden Grænser, og vi er her for at hjælpe jer! ”

Jeg er nødt til at tale ret højt for at overdøve bådmotorerne og flygtningene, og for at sikre mig at alle hører, hvad jeg siger første gang.

Jeg skal helst inden for højst et par minutter have dannet mig et overblik over, hvor mange børn, kvinder og mænd der er, om nogen har brug for akut lægehjælp, og hvor de er fra. Vi har altid en læge eller sygeplejerske med ombord.

Læger uden Grænser redder liv i samarbejde med Greenpeace i havet mellem Grækenland og Tyrkiet

Læger uden Grænser redder liv i samarbejde med Greenpeace i Det Ægæiske Hav. Foto © Alessandro Penso

Det kan være ret nervepirrende at nærme sig båden, for du aner ikke hvad der venter dig, eller hvordan situationen udvikler sig de næste par minutter. Er der døde mennesker ombord, kritiske tilfælde, spædbørn eller højgravide? Du skal holde hovedet koldt og indskærpe alle sanser.

Selvom der sker en masse ting inde i hovedet og i kroppen, vil jeg jo gerne virke så rolig som mulig, for de kan mærke dig.

Hvis det er en gummibåd, kan det være svært at se, hvor mange der sidder i den. Smuglerne, der pakker båden, sætter børnene i midten, og rundt om dem sidder de voksne, så det er svært at se dem, og om de er okay.

Af samme grund tager båden vand ind, og fordi børnene sidder lavest, risikerer de som de første at blive afkølet, blive livløse og i værste fald drukne. Derfor kalder jeg igen på arabisk:

”Er der nogle, der har brug for akut lægehjælp? ”

Jeg vil ikke lyve. Det kan nogle gange være en hård oplevelse. For det er som om, at du lige kommer et skridt tættere på – på godt og ondt – når kommunikationen foregår på deres modersmål. Men stemningen kan også vende til det bedre, når det går op for dem, hvem vi er.

Vi er Læger uden Grænser, og vi er bestemt ikke ude på at sende dem tilbage. Så trætheden og frygten bliver erstattet af glæde og klapperi, og mobiltelefonerne bliver fisket op af lommerne for at tage billeder af os. Det er meget opløftende og meningsfyldt at opleve.

Læger uden Grænser i Danmark har i alt haft 12 udsendelser til Grækenland inden for de seneste måneder. Herfra fire kulturtolke. Den vigtigste opgave for kulturtolkene er at oversætte for vores læger, sygeplejersker og psykologer, så de kan give den bedste behandling.

Historier fra vores udsendte

Læger uden Grænser (MSF) driver en klinik for børn i flygtningeljren Moria på Lesbos i Grækenland

Mie Terkelsen

Grækenland

Dansk sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Læs mere
Syrien

Krigen i Syrien: Kvinden bag ”The Cave”

Læs mere
Underernæret baby hjulpet af Læger uden Grænser på børnehospital i Nigeria

Cæcilie Borg Hjelt

Nigeria

Jeg får et chok, da jeg ser hende”

Læs mere
Sygeplejersken Mie behandler et barn på Lesbos

Mie på Lesbos

Læs mere

Mie Terkelsen

Grækenland

Moria: Flere børn risikerer at miste livet

Læs mere
DR Congo

”Alle kvinder i verden fortjener den bedste fødselshjælp”

Læs mere
Grækenland

”Jeg tror, at jeg skal dø nu,” siger hun til sin far

Læs mere

Kjeld Kromand

Grækenland

Kjeld på Lesbos: “Jeg får lyst til at give dem et kram”

Læs mere

Astrid Opstrup

DR Congo

Ny ebola-behandling: “Vi kan undgå, at børn som Alpha dør.”

Læs mere

Mads Geisler

Yemen

Vores danske læge: ”Nye kampe i Yemen er katastrofale for civile”

Læs mere
Bangladesh

“Børn dør af kroniske sygdomme, fordi medicinen ikke er tilgængelig”

Læs mere

Anni Fjord

Nigeria

Ti år lang konflikt koster stadig liv

Læs mere

Anni Fjord

Nigeria

“Helt mirakuløst spiser hun af det med det samme.”

Læs mere
Yemen

”Vores hold arbejder døgnet rundt”

Læs mere

Heidi Strømsholt

DR Congo

“Børn bør ikke dø af mæslinger”

Læs mere

Mikkel Carlsen

Tchad

”Tænk engang, hvor lidt der skulle til”

Læs mere