international indsats mod ebola
© P.K. Lee/MSF

Utilstrækkelig international indsats mod ebola

Ebolaepidemien i Vestafrika har foreløbig krævet over 1.000 mennesker livet og antallet af smittede stiger fortsat. Men trods Verdenssundhedsorganisationens (WHO) konstatering af en ’international sundhedskrise’ er bestræbelserne på at stoppe spredningen af sygdommen fortsat utilstrækkelige.

Der er massivt brug for mere sundhedsfagligt personale og tekniske kapaciteter i de berørte lande Guinea, Sierra Leone, Liberia og Nigeria. De lokale myndigheder gør alt, hvad de kan for at bekæmpe den livstruende epidemi, der indtil videre har kostet 1.229 mennesker livet.

Antallet af døds- og sygdomstilfælde stiger fortsat drastisk i Liberia og Sierra Leone, og udgør en alvorlig trussel mod folkesundheden i de to vestafrikanske lande. Derudover påvirker udbruddet fortsat Guinea, hvor nye muligt smittede patienter fortsat indlægges på behandlingscentrene.

Brug for ekspertise

Det er tydeligt, at den nuværende indsats ikke er nok. Udover mangel på et større antal uddannede medicinske og epidemiologiske specialister er der brug for ekstra laboratoriekapacitet. Samtidigt er der mangel på ambulancer og helikoptere til at sikre transporten af mediciske prøver og mulige smittede patienter – samt materialer til at sikre ordentlige begravelser for afdøde patienter.

Foto: To patienter i en Røde Kors ambulance venter på at blive indskrevet på vores ebolabehandlingscenter i Kailahun, Sierra Leone. Foto:  © Sylvain Cherkaoui

Tomme sygehuse

I Liberia og Sierra Leone står de fleste sundhedsklinikker tomme eller er lukkede.  Flere læger og sygeplejersker er blevet smittet i kampen mod sygdommen, og mange steder er personalet derfor bange for at uføre deres arbejde. Samtidigt frygter mange lokale at blive smittet og undgår regelmæssige sundhedstjek.

To patienter venter på at blive indskrevet på vores ebolabehandlingscenter i Kailahun, Sierra Leone. © Sylvain Cherkaoui

Der er brug for at Verdenssundhedsorganisationen (WHO), kordinerer og presser på for ekstra støtte til de i forvejen hårdt ramte lokalsamfund, så hospitaler og sundhedsklinikker fortsat kan tage mod almindelige patienter. Hvis sundhedssystemet lukker ned i disse lande, vil antallet af døde og syge af andre sygdomme stige, hvilket vil være en skrækkelig sideeffekt af den nuværende ebolaepidemi.

Største indsats nogen sinde

I Læger uden Grænser fortsætter vi forsøget på at standse ebolaepidemien. Siden udbruddets start i marts, er 1086 nødhjælpsarbejdere blevet engageret i de fire lande for at behandle det hastigt stigende antal patienter. Indsatsen mod ebola i de fire lande er den største nogensinde i Læger uden Grænsers historie.

Vores første prioritet er, at sørge for pleje til de smittede patienter, og vi har på nuværende tidspunkt sendt alle de erfarne sygeplejersker og læger afsted, som det har været muligt at få fat i.

Oversigt over indsatsen i de enkelte lande:

Liberia

Medarbejdere: 163

I Liberias hovedstad Monrovia, har vi netop bygget et behandlingscenter med plads til 120 patienter, derudover støtter vi de lokale sundhedsmyndigheder med viden og træning af sundhedsfagligt personale.

I byen Foja tæt på grænsen til Guinea og Sierra Leone, har vi oprettet et isolationscenter med plads til 40 patienter.

I hovedstaden er sundhedsforholdene katastrofale. I storbyen med knap en million indbyggere forbliver næsten alle hospitaler og sundhedsklinikker lukket. Der er stort behov for mobilisering af ressourcer og støtte til Liberias Sundhedsministerium. ”Omfanget af virusudbruddet bliver værre for hver dag. Det liberianske sundhedssystem kan ikke klare omfanget af epidemien.,” siger Lindis Hurum Læger uden Grænsers nødhjælpskoordinator i Liberia.

Sierra Leone

Medarbejdere: 384

På vores behandlingscenter i Kailahun med 80 sengepladser, indlægges dagligt mellem fem og ti nye patienter. På nuværende tidspunkt er der 50 patienter indlagt.

I byen Bo er vi i gang med at bygge et nyt isolationscenter med plads til 35 sengeliggende patienter. Derudover driver vi også et center, hvor formodede tilfælde af smittede patienter er isolerede og kan overføres til videre behandling.

I mellemtiden er næsten 300 sundhedsarbejdere i gang med oplysende aktiviteter i regionen, for at øge befolkningens viden om ebola og forebyggende foranstaltninger.

Guinea

Medarbejdere: 539

I Guinea driver vi to behandlingscentre – ét i hovedstaden Conakry og ét i Gueckedou beliggende i den sydvestlige del af landet, hvor smittens udbrud i sin tid begyndte.

Siden marts er 249 patienter blevet indlagt på centret i Conakry. 50 patienter er indtil videre på vej hjem efter at være blevet erklæret raske.

På centret i Gueckedou er 301 patienter blevet indlagt siden marts. 45 patienter er indtil nu blevet raske og er blevet udskrevet.

Situationen i Conakry er forholdsvis stabil. I og omkring Gueckedou er antallet af patienter i behandlingscentrene fortsat lavt, selvom nye tilfælde af udbrud er blevet identificeret. Derfor forventer vi at modtage flere smittede personer på centret fra omkringliggende områder og fra andre afrikanske samfund.

Historier fra vores udsendte

Underernæring

Camilla Midtgaard Eriksen

Sydsudan

Camilla i Sydsudan: ”Den lille pige var for udmattet til at spise”

Læs mere

Marcus Bech

Kenya

Marcus i Kenya: Den her krise har været overset alt for længe

Læs mere

Kamma Skaarup

Kamma ved Europas grænse: ”Moren ligner nærmest ét stort blåt mærke”

Læs mere
Læger uden Grænser

Maja Rymer

Maja i Afghanistan: Fødende kvinde fik hjertestop

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Cæcilie i Ukraine: ”Mine kollegaer har selv mistet alt og hjælper alligevel andre”

Læs mere
Børn i Ukraine får lægehjælp

Mens bomberne falder i Kharkiv: Lisa hjælper under jorden

Læs mere

Solveig i Afghanistan: “I øjeblikket har vi 50 børn fordelt på 20 senge

Læs mere

Tine Heede

Tine på Lesbos: Det er svært at hjælpe børnene, når de lever bag pigtråd

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Læs mere
Læger uden Grænser

Kathrine Holte

Den Centralafrikanske Republik

Kathrine hjalp 2-årig pige: “Det er et lille beløb, der skal til”

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: “Jeg har aldrig set så smadret en by”

Læs mere
Udlevering af medicin i Syrien

Tina Holst Nielsen

Syrien

Danske Tina: “Det går aldrig som planlagt i Syrien”

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Flygtningelejr på Lesbos

Tine Heede

Vores psykolog på Lesbos: Jeg blev kaldt ud til en kvinde, der lå på jorden og rystede

Læs mere
Fødselsklinik i Yemen

Astrid Opstrup

Yemen

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Læs mere
Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere