Crystal har været syv måneder i Yemen med Læger uden Grænser

Sygeplejerske i en krigszone: Jeg glemmer aldrig de nyfødte tvillinger

I byen Taiz i det sydlige Yemen lurer frygten for luftangreb hvert øjeblik. Vores sygeplejerske Crystal har netop været udsendt som medicinsk koordinator i Yemen i syv måneder. Her fortæller hun om de svære vilkår, som både patienter og medicinsk personale står overfor – men der er også lyspunkter midt i krigens gru.

Da jeg fløj ind over hovedstaden Sana’a, flød det med ødelagte fly – store og små – langs landingsbanen i lufthavnen. Yemen var tydeligvis et land ramt af krig.

På vores syv timer lange køretur mod Taiz kom vi forbi gamle stenhuse, som var bygget ind i siderne af bjergene, og folk levede tilsyneladende et normalt liv i de små landsbyer.

Men konflikten i Yemen, som nu næsten har varet i to år, er umulig at ignorere. Vi kørte gennem flere end 30 militære kontrolposter, og vi så ødelagte vejbroer og granatsplinter overalt.

En konstant frygt

Store dele af byen Taiz er hårdt ramt af krigen. Der er tomme gader fyldt med afspærringer, ødelagte bygninger og bombekratere, og krigens frontlinje løber lige igennem byen.

På det tidspunkt lå Læger uden Grænsers bygning og kontor meget tæt på frontlinjen, og jeg kunne høre artilleribombardementer og luftangreb dag og nat. Jeg lærte meget hurtigt, hvor bombardementerne kom fra. Nu er vi flyttet ind i hospitalsbygningen.

Jeg kunne ikke lade være med at tænke på de mennesker, som lever i denne virkelighed meget længere end mig, og som forsøger at komme videre med deres normale liv midt i konflikten og frygten.

Markederne holder åbent, der er folk på gaden, men du ved aldrig, hvor og hvornår der vil være et luftangreb, et artilleribombardement eller vildfarne kugler. Det er meget trist at tænke på den frygt, som de civile er tvunget til at leve med.

Tvillinger i fare

Læger uden Grænser driver et hospital for mødre og børn i Taiz – i en bygning der oprindelig var tænkt som et hotel og indkøbscenter.

Vores fokus på hospitalet er børn under fem år samt gravide og fødende kvinders sundhed. Vi tilbyder kejsersnit, pleje før, under og efter fødslen, familieplanlægning, behandling af for tidligt fødte børn samt børnesygdomme.

Det er et meget velbesøgt hospital, da de fleste mennesker ikke kan få adgang til disse gratis sundhedsydelser andre steder.

Jeg glemmer aldrig de første tvillinger, der blev født på hospitalet. De var de første for tidligt fødte børn i kritisk tilstand.

De kom til verden efter blot syv måneder og var så små, at de kunne ligge i min håndflade. Moren var en ung førstegangsfødende.

Da de var født så tidligt, var der ikke gode chancer for, at de ville overleve. Men vores ansatte var fast besluttet på at redde deres liv.

Vi brugte en ”baby-varmer” – en seng med en varmelampe til at holde deres kropstemperatur stabil. Vi var nødt til at genoplive tvillingerne flere gange.

Men syv uger senere udskrev vi to meget sunde tvillinger, Ola og Osman. Deres forældre var så taknemmelige. Det var en fryd at se tilfredsheden i morens og farens ansigt, da de forlod hospitalet.

Snigskytter og landminer

På den anden side af krigens frontlinje, der løber igennem byen, tilbyder vi en lignende pleje. Vi støtter et hospital, der fokuserer på børnesygdomme samt et hospital drevet af sundhedsmyndighederne, der tager sig af gravide og fødende kvinders sundhed.

På begge sider af frontlinjen støtter og driver vi akutmodtagelser og traumecentre, hvor vi behandler patienter, der er blevet kvæstet under konflikten.

En dag i midten af august – efter at fredsforhandlingerne var brudt sammen, og volden igen var eskaleret – modtog vi 59 patienter med krigsskader på de sundhedscentre, vi støtter i Taiz. 19 af dem var kvinder og børn.

Vi er blandt andet vidne til eksplosionsskader, skudsår, sår efter granatsplinter, ofre for landminer, og der er også mange ofre for bilulykker.

Crystal kigger på en ødelagt bygning i Yemen

Crystal står foran et beskadiget hospital i Taiz, Yemen. © Læger uden Grænser

Svære beslutninger

De mennesker, der har brug for mere avanceret og specialiseret behandling, hjælper vi med at overføre til andre hospitaler.

Men for mange mennesker i Taiz er det ikke en mulighed at blive overflyttet. De er fanget mellem krigens frontlinjer og må leve med de begrænsede sundhedstilbud, der er til rådighed der, hvor de er.

De humanitære og medicinske behov for civilbefolkningen er enorme. Der mangler nødhjælp til mennesker, som er drevet på flugt på grund af vold. Der er behov for specialiseret kirurgisk pleje, behandling af kroniske sygdomme samt hjælp til fødende kvinde og børn.

Men vi er nødt til at acceptere, at vi ikke kan gøre alt. Vi er nødt til at vælge, hvad vi kan gøre godt for de mest udsatte grupper med de begrænsede ressourcer, vi har.

Det er meget vanskeligt at tage disse beslutninger, og det var en af grundene til, at det var meget udfordrende for mig at arbejde i Yemen.

Crystal Van Leeuwen er fra Canada og uddannet sygeplejerske. Hun har tidligere været udsendt med Læger uden Grænser til Syrien, Sydsudan, DR Congo, Nigeria og til Vestafrika under ebola-epidemien.

Læger uden Grænser har arbejdet i Yemen siden 1994, og det er i øjeblikket et af vores største projektlande.

Historier fra vores udsendte

Udsendt for Læger uden Grænser (MSF) til Brasilien ramt af coronavirus (COVID-19)
Udsendt for Læger uden Grænser (MSF) til Brasilien ramt af coronavirus (COVID-19)

Ann-Christina Hansen

Ann-Christina i COVID-19-ramt Rio de Janeiro: ”Det var en lidt underlig udsendelse”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) driver en klinik for børn i flygtningeljren Moria på Lesbos i Grækenland

Mie Terkelsen

Grækenland

Sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Læs mere
Syrien

Krigen i Syrien: Kvinden bag ”The Cave”

Læs mere
Underernæret baby hjulpet af Læger uden Grænser på børnehospital i Nigeria

Cæcilie Borg Hjelt

Nigeria

Jeg får et chok, da jeg ser hende”

Læs mere
Sygeplejersken Mie behandler et barn på Lesbos

Mie på Lesbos

Læs mere

Mie Terkelsen

Grækenland

Moria: Flere børn risikerer at miste livet

Læs mere
DR Congo

Alle kvinder fortjener den bedste fødselshjælp

Læs mere
Grækenland

”Jeg tror, at jeg skal dø nu,” siger hun til sin far

Læs mere

Kjeld Kromand

Grækenland

Kjeld på Lesbos: “Det skal man ikke byde børn”

Læs mere

Astrid Opstrup

DR Congo

Ny ebola-behandling: Vi kan undgå, at børn som Alpha dør

Læs mere

Mads Geisler

Yemen

Dansk læge: ”Kampe i Yemen er katastrofale for civile”

Læs mere
Bangladesh

Mangler medicin:”Her dør børn af kroniske sygdomme

Læs mere

Anni Fjord

Nigeria

Ti år lang konflikt koster stadig liv

Læs mere

Anni Fjord

Nigeria

“Helt mirakuløst spiser hun af det med det samme.”

Læs mere
Yemen

”Vores hold arbejder døgnet rundt”

Læs mere

Heidi Strømsholt

DR Congo

“Børn bør ikke dø af mæslinger”

Læs mere