MSF141621_web.jpg

Overlevede ebola og tog afsted igen

Tre måneder efter, at den norske læge Silje Lehne Michalsen blev erklæret rask og fri for ebola, er hun tilbage i Sierra Leone igen.

Det er kun tre måneder siden, at Silje Lehne Michalsen blev smittet med ebola. I al hast blev hun evakueret og fløjet hjem til Norge, hvor hun overvandt den dødelige sygdom. Efter selv at have haft ebola brænder den 30-årige læge endnu mere for at hjælpe patienterne end før.

 

”Min motivation er nok endnu stærkere nu end før min sidste tur. Det er jo historiens største ebolaudbrud og selv om antallet af smittede ser ud til at falde, er der stadig et stort arbejde, der skal gøres, før vi forhåbentlig kommer ned på nul. Jeg føler mig heldig, fordi jeg får mulighed for at bidrage", siger Silje, der er vendt tilbage til Freetown for at genoptage arbejdet.


Støttet af familien

Ingen vidste, om Silje Lehne Michalsen ville overleve ebola. På Ullevål universitetshospital i Oslo blev hun behandlet efter bedste evne, men det er stadig ikke lykkedes at finde en kur mod sygdommen.
Der er ingen tvivl om, at det har været en vanskelig tid for hende og familien, men alligevel er der fuld opbakning til hendes nye tur.

 

”De er nok lidt nervøse, men også meget støttende. Det har de været hele tiden. På mange måder tror jeg, at de forstår det bedre nu, efter jeg har været syg. De ser, hvor stort udbruddet er, konsekvenserne af det og har indset, at vi som samfund ikke kan lade være med at gøre noget”, siger Silje, der dog stadig tager sikkerhedsforanstaltningerne meget alvorligt.

 

Stadig lang vej igen

 ”Jeg er ikke bange, men jeg tager ingen chancer. Jeg vil passe på i samme grad som før og have det i tankerne hele tiden. Jeg har jo også kollegaer at tage hensyn til. Desuden kan der jo ske uheld, og jeg vil nødigt blive evakueret en gang til”, siger Silje Lehne Michalsen.

 

Den norske læge håber, at der stadig vil være det rette fokus på sygdommen og de mange ofre, selv om de nyeste tal for ebolasmittede viser et fald:

”Det vil fortsat kræve en solid indsats, før vi er i mål. Og når vi endelig er det, håber jeg virkelig ikke, at alle rejser og overlader dem til sig selv. Det lokale sundhedssystem var dårligt før, men er nærmest kollapset under ebola-epidemien.”

 

Silje Lehne Michalsen skal være afsted i seks uger, hvor hun skal arbejde i Freetown og behandle ebola-patienter.