Ny viden kan hjælpe til at bekæmpe underernæring

Ny viden om underernæring

Resultaterne fra et forskningsprojekt, der udspringer af et samarbejde mellem Læger uden Grænser i Danmark og Institut for Idræt og Ernæring (Københavns Universitet) er netop blevet publiceret i det ansete videnskabelige tidsskrift The American Journal of Clinical Nutrition.

 

Forskningen blev gennemført i Burkina Faso ved at sætte børn mellem 6 og 23 måneder med akut underernæring i behandling med særlige nødhjælpsprodukter.

 

”Underernæring kan nemt diagnosticeres i felten ved at måle et barns overarms-omkreds. En lav omkreds viser, at barnet er i livsfare og skal behandles med særlig nødhjælpsernæring”, siger Læger uden Grænsers danske direktør, Jesper H. Brix.

 

Imidlertid eksisterer mange steder behandlingsvejledninger, der angiver, at børn med lav højde (< 67 cm) ikke skal sættes i behandling på baggrund af lav overarms-omkreds. Et paradoks, der undrede forskerne.  

 

”Vi havde svært ved at forstå, hvorfor lave børn diagnosticeret med akut underernæring ved lav overarms-omkreds ikke skulle have gavn af behandling med nødhjælpsernæring” siger professor Kim Fleischer Michaelsen fra Københavns Universitet om baggrunden for studiet.

Resultaterne viser da også, at akut underernærede børn med lav overarms-omkreds uafhængigt af deres højde kan have gavn af at modtage nødhjælpsprodukter.

 

Positive resultater kan måske redde liv

”Vi kan nu potentielt tilbyde effektiv behandling til alle underernærede børn, uanset højde, hvilket på sigt kan komme millioner af børn til gode”, mener artiklens hovedforfatter Christian Fabiansen, der forsker på Københavns Universitet og tidligere har været udsendt flere gange som læge for Læger uden grænser.

 

”Vi er meget positive over nye forskningsresultater”, siger Jesper H. Brix.

 

”Underernæring udgør fortsat et enormt globalt sundhedsproblem og viser det sig, at vi kan få flere sårbare underernærede børn i behandling, kan der reddes mange liv”.

 

”Læger uden Grænser er bedst kendt på det direkte kliniske arbejde med patienter i verdens brændpunkter. Men Læger uden Grænser i Danmark har gennem TreatFOOD længe været engageret i operationel forskning netop med det formål at forbedre diagnosticering og behandlingen af vores patienter”, afslutter Læger uden Grænsers danske direktør, Jesper H. Brix.