Kjeld var udsendt til Afghanistan for Læger uden Grænser i et år.

Nu var den største drøm pludselig mulig

Kjeld er netop hjemvendt fra et helt år i det krigshærgede Afghanistan, hvor han har været ansvarlig for at træne og udvikle vores medarbejdere. Særligt én person glemmer han aldrig. Her fortæller Kjeld om den afghanske jordemoder, der mod alle odds nåede til tops inden for sit fag – en følelsesmæssig kamp, der ændrede hendes liv. 

”Et af de kurser vi hentede til Afghanistan, var det internationalt anerkendte kursus i avanceret livreddende fødselshjælp (også kaldet ALSO).

 

To af vores jordemødre bestod kurset på et så højt niveau, at de kvalificerede sig til træner-uddannelsen i udlandet, så de selv kunne undervise andre jordemødre. Det kræver et højt fagligt niveau i engelsk at nå dertil.

 

Jeg sad sammen med den ene jordemoder, da hun tog testen.

 

Hun forlod lokalet en time før tid, men med stor selvtillid sagde hun til mig, at hun bare vidste, at hun havde lavet et godt resultat.

 

Og ganske rigtigt. Hun bestod på det højeste niveau set i Afghanistan.

 

En følelsesmæssig rutsjetur

Herefter gik de praktiske forberedelser i gang for at få sendt de to jordemødre på trænerkurset i Dubai. Men tiden var knap.

 

Det er meget omstændeligt at få udstedt et pas i Afghanistan og få et visum til et andet land.

 

Vi vidste, det ville blive på et hængende hår. Men det skulle bare lykkedes at få de to kvinder af sted, så vi besluttede os for ikke at aflyse før på selve dagen for at have mest muligt tid til visumprocessen.

 

Skuffelsen var kolossal, da jeg på selve dagen, hvor de skulle flyve, blev nødt til at ringe til de to jordemødre ved middagstid og fortælle dem, at deres visa ikke var kommet. Vi måtte aflyse.

 

De havde glædet sig vanvittigt meget til at deltage, og vi havde alle haft store forventninger.

 

Kjeld Kromand var udsendt i et år til Afghanistan for Læger uden Grænser

Kjeld Kromand har været udsendt i Afghanistan i et år. 

 

Visum i sidste øjeblik

Men så skete noget uventet. Samme dag kl. 14 ankom pludselig et visum til den ene jordemoder.

 

Flyveren til Dubai gik kl. 18.30, og jordemoderen havde ikke pakket og var ikke forberedt på at tage afsted.

 

Modet havde nu svigtet hende, da hun hørte, at hun skulle rejse ud i verden alene, fordi den anden jordemoder ikke havde fået sit visum. Men det lykkedes to af mine afghanske kolleger at overtale hende til at gribe chancen og tage af sted. 

 

Normalt tager det flere dage at klare alle de praktiske forberedelser, før vi kan sende nogen af sted til en international træning.

 

Hun var ude at handle, da hun fik beskeden, men hastede hjem. Det samme gjorde hendes far, som skulle køre hende hen til Læger uden Grænsers kontor i Kabul.

 

Jeg var overrasket over at se, hvor stor en tillid denne far viste sin datter. Døtre får normalt ikke lov til at rejse til udlandet alene uden en mandlig ledsager.

 

En drømmerejse

Vi var to afdelinger, der alle arbejdede på højtryk for at få hende med flyet. Jeg holdt klar med vores bil, da faderen afleverede hende, så jeg kunne eskortere hende til lufthavnen og briefe hende undervejs i den halve time, vi havde til lufthavnen.

 

Vi nåede det tre minutter før, at check-in lukkede.

 

Det var en kæmpe oplevelse at se hendes spænding og forventning, fordi det var første gang, hun skulle forlade sin by og sit land for at begive sig ud på en uddannelsesrejse, som mange drømmer om at opnå i Afghanistan.

 

Nu var rollerne byttet om

Senere fik jeg meldinger fra trænerne i Dubai om, at hun havde klaret trænerkurset over al forventning og med overbevisende resultater.

 

Som en del af trænerkurset skulle hun faktisk træne nogle af de jordemødre, som var udsendt fra Europa for at arbejde i Afghanistan. Rollerne var nu byttet om.

 

Det, at en afghansk jordemoder fik så højt et fagligt niveau, så hun kunne træne europæiske jordemødre på et internationalt kursus, gjorde et dybt indtryk på os alle.

 

Det havde en stor effekt på alle de afghanske jordemødres motivation, at en af deres egne kolleger fik status som international træner.

 

Pludselig var drømmen blevet en mulig realitet for dem.”

 

Kjeld Kromand har været udsendt i et år til Afghanistan, hvor han arbejdede som leder af vores personaleudvikling. Han har tidligere arbejdet som skoleleder i 16 år i Danmark.

 

Vidste du:

  • 83 procent af Læger uden Grænsers ansatte er lokale medarbejdere, der er ansat i det land, hvor de kommer fra.
  • Kun otte procent er internationale medarbejdere, der bliver udsendt – ligesom Kjeld.
  • Resten er ansat på Læger uden Grænsers hovedkvarterer etc.