Når katastrofen rammer

Selvom omfanget af ødelæggelserne efter tyfonen Haiyan først er ved at blive afdækket, er hjælpen allerede på vej til det hårdt trængte filippinske folk. Når katastrofen rammer har vi i Læger uden Grænser et beredskab klar, og ved de første meldinger om mulige kriser og katastrofer følger vi meget nøje med i udviklingen.

I sidste uge var medarbejdere fra Læger uden Grænser i Sydney og Hong Kong i gang med at overvåge Haiyans udvikling og i lørdags, efter tyfonen havde passeret Filippinerne, landende det første hold af medarbejdere i Cebu for at vurdere omfanget og behovet og for at starte nødhjælpsindsatsen.

En nødhjælpsindsats, som den der nu er i gang på Filippinerne, følger en meget nøje tilrettelagt plan, som skal sikre, at den nødlidende befolkning får den rigtige hjælp så hurtigt som muligt. Afhængigt af hvilken type katastrofe der er tale om, ser indsatsen også forskellig ud. Ved en tyfon, som den der lige har ramt Filippinerne, er behovet umiddelbart mad og drikke og husly. Vores indledede arbejde i Filippinerne har vist, at der – ud over de umiddelbare medicinske behov – er brug for tæpper og telte, madlavningsudstyr, hygiejneartikler og rent vand.

Rent drikkevand

Rent drikkevand er generelt noget af det, der hurtigt skal være adgang til i katastrofesituationer. Vi har mulighed for at komme med vores eget vandværk og starte distributionen af rent drikkevand.

Det afhænger jo af situationen, men vi har egne vandværker, som vi kan installere og sætte i drift på et par dage. De kommer i trækasser, og så skal vi ellers bare samle det og sætte det op”, fortæller Erik Heyer, der flere gange har været udsendt som vand- og sanitetsingeniør med Læger uden Grænser.

Vi har anlæg til behandling af grundvand eller overfladevand. Overfladevand vil ofte være mere beskidt og kræve en egentlig rensning inden det klores og distribueres. Hvis vi rykker til et sted, hvor der i forvejen har været en fungerende vandforsyning, kan vi også hjælpe med at genetablere dette”, slutter Erik Heyer.

Forbyggende indsatser og almindelige sygdomme

Infektioner og sygdomsudbrud er også et problem der meget tidligt skal tages alvorligt.

Akutte fysiske skader som sår og brækkede arme og ben, som folk får under katastrofen, skal behandles hurtigt for at forhindre sårinfektioner og eventuelle efterfølgende amputationer. Samtidigt betyder den akutte mangel på rent vand og sanitet, at der er stor sandsynlighed for udbrud af diarrésygdomme. De rammer især børnene hårdt og resulterer i høj dødelighed. Derfor er det vigtigt også at være parat til at behandle især børn for dehydrering i forbindelse med diarre, mens der arbejdes på højtryk for at skaffe rent vand og forbedre de sanitære forhold. Nogle former af diarréudbrud kan også kræve direkte medicinsk behandling”, fortæller Hanne Klink Epstein, medicinsk programmedarbejder for Læger uden Grænser, og tilføjer:

Endelig skal man huske på at livet også fortsætter efter en naturkatastrofe, der er gravide kvinder, børn der skal fødes og folk der er syge af alle andre grunde, som nu ikke har adgang til den lægehjælp, de kunne få lige før katastrofen. De venter også på hjælp.

Basis ’kits’ og koordination

På baggrund af mange års erfaring med indsatser i katastrofeområder har Læger uden Grænser udviklet særlige ”kits” med medicin og udstyr, som der ofte vil være brug for. Basiskits dækker det hele lige fra kontorartikler som stole, pen og papir, til medicinske kits, med kirurgisk udstyr, medicin og lignende. Det er de første hold, der i deres vurdering af katastrofens omfang bestiller det nødvendige antal kits fra vores logistiske centre i Frankrig og Belgien.

Da Læger uden Grænser er en medicinsk nødhjælpsorganisation, er vores første kontakt i en katastrofesituation de lokale sundhedsmyndigheder, så vi sammen med dem kan koordinere indsatsen bedst muligt. De lokale sundhedsmyndigheder kan give et billede af situationen og deres egen kapacitet, så vi kan hjælpe, der hvor behovet er størst. Udover de lokale sundhedsmyndigheder så koordinerer vi også med de andre organisationer, der er tilstede i området.

Historier fra vores udsendte

Underernæring

Camilla Midtgaard Eriksen

Sydsudan

Camilla i Sydsudan: ”Den lille pige var for udmattet til at spise”

Læs mere

Marcus Bech

Kenya

Marcus i Kenya: Den her krise har været overset alt for længe

Læs mere

Kamma Skaarup

Kamma ved Europas grænse: ”Moren ligner nærmest ét stort blåt mærke”

Læs mere
Læger uden Grænser

Maja Rymer

Maja i Afghanistan: Fødende kvinde fik hjertestop

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Cæcilie i Ukraine: ”Mine kollegaer har selv mistet alt og hjælper alligevel andre”

Læs mere
Børn i Ukraine får lægehjælp

Mens bomberne falder i Kharkiv: Lisa hjælper under jorden

Læs mere

Solveig i Afghanistan: “I øjeblikket har vi 50 børn fordelt på 20 senge

Læs mere

Tine Heede

Tine på Lesbos: Det er svært at hjælpe børnene, når de lever bag pigtråd

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Læs mere
Læger uden Grænser

Kathrine Holte

Den Centralafrikanske Republik

Kathrine hjalp 2-årig pige: “Det er et lille beløb, der skal til”

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: “Jeg har aldrig set så smadret en by”

Læs mere
Udlevering af medicin i Syrien

Tina Holst Nielsen

Syrien

Danske Tina: “Det går aldrig som planlagt i Syrien”

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Flygtningelejr på Lesbos

Tine Heede

Vores psykolog på Lesbos: Jeg blev kaldt ud til en kvinde, der lå på jorden og rystede

Læs mere
Fødselsklinik i Yemen

Astrid Opstrup

Yemen

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Læs mere
Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere