middelhavet overblik 24092015jpg.jpg

Mennesker i nød i Europa

Der er et stort behov for bedre modtagelsesforhold for de flygtninge og migranter, der søger mod Europa.  Modtagelsessystemerne i Grækenland og Italien er mangelfulde og vi forsøger at komme de nødstedte til undsætning. Få et overblik over vores nødhjælp i Italien, Grækenland, Serbien og Tunesien.

SICILIEN

I samarbejde med det lokale sundhedsministerium, arbejder vi i modtagelsescentret i Pozzallo, hvor vi yder lægehjælp fra det tidspunkt flygtninge og migranter ankommer og under deres ophold i centret. Vi er også begyndt at yde psykisk førstehjælp til overlevende fra traumatiske begivenheder under sørejsen, for eksempel dem, der har oplevet at skibet kæntrede. Et hold bestående af kulturformidlere og en psykolog står parate klar til at blive udsendt til forskellige havne i Italien inden for 72 timer, når der kommer en anmodning fra myndighederne. Hidtil er holdet blevet kaldt ud otte gange til Palermo, Augusta, Pozzallo, Catania og Lampedusa.

Vi giver også mental sundhedspleje til de mennesker, der bor i modtagelsescentrene i Ragusa-provinsen. I de første seks måneder af 2015 havde vi flere end 300 mennesker i gruppesamtaler, vi besøgte 210 personer, og ydede psykologhjælp til 100 asylansøgere. De fleste, som vi gav psykologisk støtte, havde været igennem traumatiske oplevelser i forbindelse med deres rejse, herunder fængsling, og fysisk og psykisk vold.

Mellem januar og juni i år har vi leveret medicinsk screening for 5.815 mennesker ved deres ankomst til Pozzallo.

GRÆKENLAND

Vi yder lægehjælp og distribuerer nødhjælp til de mennesker, der ankommer til Lesbos og Idomeni, ved grænseovergangen til Makedonien, samt De Dodekanesiske Øer.

Siden begyndelsen af ​​2015 har vi oplevet en enorm stigning af ankomster til Grækenland. Tallet mellem januar til juli er steget med 750% i forhold til samme periode sidste år. Langt størstedelen af de mennesker der ankommer ​​til Grækenland er fra Syrien, Afghanistan og Irak.

Kos og Dodekaneserne

Der er stadig mange mangler i forhold til et system, der kan hjælpe de mennesker, som ankommer til øerne. Dette blev især tydeligt den 10. august på Kos, da de lokale myndigheder låste mellem 1000-2000 syriske børn, kvinder og mænd inde på et lokalt stadion uden mad, vand eller solbeskyttelse, i et forsøg på at behandle den store bunke af registreringspapirer. Myndighederne brugte bl.a. tåregas og ildslukkere for at opløse menneskemængden, der blev ophidset på grund af forholdene og den manglende kommunikation fra myndighederne.

El. Venizelos-færgen bliver nu brugt som et flydende registreringskontor for syrere, der ankommer fra andre lande og som stadig er forpligtet til at ansøge om registrering på den lokale politistation, hvor ventetiden er på ca. 20 dage. Vi gennemfører screeninger for at identificere de mest sårbare grupper, såsom gravide og mindreårige. Vi yder lægekonsultationer, herunder psykosociale konsultationer, mens registreringspapirerne bliver behandlet.

Fra midten af ​​marts til d. 30. juni har vi udført 2.218 konsultationer, hvoraf 55 blev henvist til Kos hospital. Vi har også uddelt flere end 9.000 af nødhjælps-pakker med sæbe, kamme, tandbørster og håndklæder. Vi har også uddelt soveposer og tæpper. For også at tilbyde lægehjælp til de mennesker, der er strandet på de mindre øer, har vi mobile klinikker, der via båd besøger de mindste øer og yder lægehjælp dér.

Lesbos

Vi har et nødberedskabshold på Lesbos – der er en af ​​de to øer i Grækenland, der har organiserede modtagefaciliteter, men hvor systemet er på kanten af ​​sammenbrud. Vi yder lægekonsultationer og arbejder på at forbedre vand og sanitet i Kara Tepe- og Moria-lejrene. Vi tilbyder bustransport, så de nyankommne ikke skal gå den omkring 70 kilometer lange vej fra ankomstpunkterne på den nordlige kyst til registreringscentret i Mitilini.

Idomeni

I Idomeni, tæt på grænsen til Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, har vi mobile klinikker og distribuerer nødhjælp såsom hygiejniske produkter, energi-mad, tæpper og sokker. Fra den 3. april til den 30. juni, har vi ydet lægehjælp til 1.784 personer, hvoraf 26 skulle på hospitalet, hovedsageligt pga. sår.

Siden oktober 2014 har vi, i samarbejde med to græske organisationer, ydet rehabilitering af 110 ofre for tortur.

Athen

I oktober 2014 begyndte vi at tilbyde medicinsk behandling til torturofre i samarbejde med to græske organisationer (Greek Council for Refugees og Syneirmos/Babel).

SERBIEN

Siden slutningen af ​​2014 har vi haft mobile klinikker og distribueret nødhjælp til migranter, asylansøgere og flygtninge uden dokumenter i Subotica nær den ungarske grænse. Vi har også mobile klinikker i Beograd, hvor et stigende antal mennesker er i transit. Den 12. juni begyndte vi med medicinske aktiviteter i Presevo, der ligger tæt ved grænsen til Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien.

Indtil den 30. juni i år har vi i alt gennemført 2.554 konsultationer i Serbien. Hovedparten af de børn og voksne vi hjælper har meget dårlige levevilkår og modtager meget begrænset hjælp, mens de er i transit til Nordeuropa.

Vores strategi er at være mobile for at kunne hjælpe mennesker der, hvor behovet er størst, og derfor flytter vi vores hold rundt på ruten. Indtil midten af september 2015 arbejdede tre af vores mobilklinikker ved Subotica på grænsen til Ungarn, i hovedstaden Beograd, i og omkring asylcentre samt på grænsen til Bulgarien og den tidligere jugoslaviske republik Makedonien i Presevo, Miratovac og Bujanovac.

Efter grænsen til Ungarn blev lukket, og hovedparten af mennesker på flugt i stedet satte kurs direkte mod grænsen til Kroatien, begyndte vores hold at fokusere på grænseovergangene til Kroatien ved Sid og Bapska. Vi fortsætter også arbejdet på grænsen til den tidligere jugoslaviske republik Makedonien, der stadig er hovedvejen ind i Serbien.

Vi oplever et stort antal af gravide kvinder, både helt tidligt i forløbet til sidst i graviditeten, og babyer født under rejsen. Vi ser også en del ældre mennesker og mange små børn, og hver dag møder vores ansatte mindst en person i rullestol.

KROATIEN

Vi arbejder i en transitlejr tæt på grænsen til Serbien (ca. 15 kilometer fra Tovarnik), hvor mennesker på flugt tilbringer ca. en dag, før de bliver overført til Ungarn. Lejren huser ca. 5.000 mennesker dagligt, og her har vi åbnet en klinik. Vi har også indsat to mobilklinikker for hurtigt at kunne hjælpe mennesker på flugt, når grænseovergange mellem Serbien og Kroatien åbner eller lukker.

FRANKRIG

Calais

Vi har en læge og en sygeplejerske i udkanten af Calais i lejren kaldet ”The Jungle”, som er en nedlagt losseplads. Her har vi siden midten af september 2015 tilbudt konsultationer i samarbejde med organisationen Médicins du Monde. Vi har startet et vand- og sanitetsprojekt samt en kampagne for at få indsamlet og håndteret skrald i lejren.

Lejren i Calais huser omkring 4.000 mennesker, der lever under forfærdelige forhold på den tidligere losseplads på trods af indsatsen fra humanitære organisationer og lokale initiativer.

ITALIEN

Rom

Vi yder mental sundhed til mennesker i transit i Rom. Vores hold arbejder primært i Baobab Center, som drives af frivillige, og i Tiburtina-området bag en af togstationerne i Rom.

TUNESIEN

I Zarzis tilbyder vi undervisning til fiskere i, hvordan man sikkert redder folk op af vandet. Fiskerne er ofte de første, der modtager nødråbet over radioen, når bådene kommer i problemer i nærheden af ​​deres fiskesteder. Vi har derfor forsynet dem med redningsveste og ligposer.

Historier fra vores udsendte

Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere
Jordemoder hjælper fordrevne mennesker i Nigeira
Nigeria

Jordemoder i Nigeria fortæller: Læger uden Grænser reddede min bror – nu redder jeg andre

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Læs mere
Læger uden Grænser i Armenien

Kasper Pedersen

Armenien

Dansk læge i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Læs mere
Sydsudan

Hjælpen kom frem med helikopter – trods kampe og oversvømmelser

Læs mere
Isabel udsendt fra Læger uden Grænser (MSF) i Sierra Leone

Isabel Wandall Sørensen

Sierra Leone

Ebola gjorde far bange for at sende malariasyg søn med ambulance

Læs mere
Brand i flygtningelejr Moria

Mie Terkelsen

Grækenland

Moria er det værste, jeg har oplevet

Læs mere
msf flag

Kamma Skaarup

Skal jeg voldtages for at passe mit arbejde?

Læs mere

Mads Møldrup

Sydsudan

Mads i Sydsudan: ”Vi har ikke set det værste af coronavirus endnu”

Læs mere
Udsendt for Læger uden Grænser (MSF) til Brasilien ramt af coronavirus (COVID-19)

Ann-Christina Hansen

Ann-Christina i COVID-19-ramt Rio de Janeiro: ”Det var en lidt underlig udsendelse”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) driver en klinik for børn i flygtningeljren Moria på Lesbos i Grækenland

Mie Terkelsen

Grækenland

Sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Læs mere
Syrien

Krigen i Syrien: Kvinden bag ”The Cave”

Læs mere
Underernæret baby hjulpet af Læger uden Grænser på børnehospital i Nigeria

Cæcilie Borg Hjelt

Nigeria

Jeg får et chok, da jeg ser hende”

Læs mere
Læger uden Grænser

Jette Hæstrup

Irak

Jordemoder Jette: Lægen gav hud-mod-hud til babyen

Læs mere