Læge uden grænser: Mads Geisler
Mads er uddannet læge og har lagt det meste af sit daglige arbejde til side til for at arbejde for Læger uden Grænser. Han har altid haft lyst til at tage afsted. Gennem hele sit voksenliv har han sørget for at holde muligheden åben, og til sidst lykkedes det. Han har prøvet lidt af hvert og har været udsendt til Sydsudan, Filippinerne og Den Centralafrikanske Republik.
Den dag Mads opfyldte kravene, for at kunne blive udsendt, ringede han til HR afdelingen på det danske kontor. Sidenhen er det blevet til mange forskellige oplevelser. Han har både arbejdet i en flygtningelejr i Sydsudan, på mobilklinikker i Filippinerne og på et hospital i Den Centralafrikanske Republik med cirka 100 sengepladser.
”Med arbejdet hos Læger uden Grænser yder man hjælp til mennesker, der slet intet alternativ har. Derfor går jeg hver dag hjem med en følelse af, at hvis vi ikke var der til at hjælpe, så skulle folk have rejst umulige rejser for at kunne få sundhedsydelser. Så det er nemt at blive tilfredsstillet på den måde.”
Selvom alle Mads’ udsendelser har været forskellige, har det tydelige behov for hjælp været gennemgående. Derfor giver det god mening for ham at hjælpe mennesker i de områder, hvor de rette sundhedsydelser ikke findes.
Mads med sine kollegaer i Den Centralafrikanske Republik
Stort ansvar
Når man rejser ud med Læger uden Grænser, er man ofte relativt isoleret i nogle af projekterne, og man har ikke altid mulighed for at læne sig op af andre. Ansvarsområderne er tit meget store, hvilket godt kan skabe lidt bekymringer. Derfor er samarbejdet med de lokale meget vigtigt.
”Jeg blev nogle gange lidt bekymret for, om jeg var god nok til at varetage opgaverne alene. Men det damper heldigvis af efter nogle dage, når man ser… ’Okay, det fungerer åbenbart nogenlunde, det jeg yder her’.”
Mads fandt sig hurtigt tilrette med at arbejde sammen med de lokale, og han stiftede også kendskab til nye arbejdsområder. Han havde tidligere arbejdet på børneafdelinger under andre missioner, men det var behandlingen af voksne og børn med tuberkulose og hiv, som fyldte arbejdsdagene i Den Centralafrikanske Republik. Ved at arbejde for Læger uden Grænser har han derfor også udviklet sin faglighed, og på et tidspunkt vil han gerne tilbage for at se, hvordan det går med projektet, han arbejdede på.
Mads’ ord til donorerne:
“Jeg vil gerne sige tusind tak til alle vores donorer! Læger uden Grænser er en ret unik NGO, fordi vi næsten udelukkende er støttet af privatpersoner. Det er direkte på den betingelse, at vi kan rejse ud, så jeg vil gerne sige en stor tak, fordi de gør det muligt for os at komme ud og arbejde.”