Læger uden Grænser tilbyder gratis fødselshjælp på Jahun-hospitalet i det nordlige Nigeria. Her hjælper vi blandt andet tvillinger til verden

I går mistede hun et barn – nu har hun to

Som fødselslæge i Nigeria står Maria Milland dagligt over for komplicerede fødsler, som hun aldrig har oplevet før. I to måneder har hun været udsendt til Jahun-hospitalet, hvor Læger uden Grænser tilbyder gratis fødselspleje. Og behovet for hjælpen er stort.

Det er fredag eftermiddag og 40 grader varmt i Jahun. Endnu en helt vanvittig travl dag på fødegangen.

Jeg ved slet ikke, hvor jeg skal starte eller slutte, for der har bare været den ene akutte situation efter den anden.

Alle sengene er fyldt op på fødegangen, og langs væggen udenfor ved fødemodtagelsen sidder en række kvinder, som venter på at blive tilset.

Jeg prøver at få et overblik over de indlagte patienter, da tre kvinder kommer gående ind i rummet uden forudgående visitation. Den bagerste i flokken er den ældste.

Hun holder et spædbarn pakket ind i et farvestrålende stykke stof i sin favn. Foran hende vralter en højgravid sig fremad, imens hun støtter sig op ad den tredje kvinde.

Jordemoderen Linda udveksler nogle få fraser med kvinderne på det lokale sprog Hausa. Jeg spørger, hvad det drejer sig om:

”Fastsiddende tvilling nummer to, ” forklarer Linda.

Maria Milland med sine kolleger på Jahun-hospitalet i Nigeria.

Maria med nogle af kollegerne på hospitalet i Nigeria. 

Barnehånd er synlig

En fastsiddende nummer to tvilling er en diagnose jeg ikke kendte til fra Danmark. Men her i Jahun modtager vi flere gange om ugen kvinder, som har født den første tvilling derhjemme, og som så kommer til hospitalet, fordi nummer to ikke vil komme ud.

Nogle gange er nummer to tvilling levende, andre gange død. Nogle gange kan vi få kvinden til at føde – andre gange må vi lave et kejsersnit.

Linda må rykke rundt på de indlagte patienter, så der bliver plads på et fødeleje, og vi kan undersøge den gravide nærmere. Som hun lægger sig op, kan vi med det samme se en lille barnehånd uden for skedens åbning.

Navlesnoren fra den første tvilling er bundet fast til kvindens lår med et stofbændel. Jeg spørger, hvornår hun sidst har mærket barnet bevæge sig. Linda oversætter og svarer, at den gravide mener, hun har mærket barnet bevæge sig, mens de var på vej til hospitalet.

Forhistorien er, at hun fødte den første tvilling derhjemme aftenen før uden problemer. Hun har i øvrigt født fem gange tidligere – alle fødslerne har været hjemmefødsler, og de fire af børnene er levende, inklusiv barnet fra aftenen før.

Med ultralyd kan jeg ganske rigtigt se, at barnet er levende. Hjertet slår med normal hastighed for et barn til terminen. Barnet ligger med hovedet nedad, og der er ikke noget fostervand.

Ved indvendig undersøgelse mærker jeg barnets ansigt med hagen fortil. Barnet har med andre ord strakt halsen lige så meget, det kunne og bøjet hovedet helt bagover.

Man vil almindeligvis godt kunne føde en ansigtspræsentation, når hagen er fortil. Men jeg har aldrig stået i den her situation før, hvor hånden er foran ansigtet.

Jeg mærker, at livmodermunden er helt åben. Jeg beder den gravide presse, og samtidig giver jeg et forsigtigt men bestemt modtryk til den lille hånd. Det resulterer i, at barnet trækker sin hånd til sig. I løbet af to veer har den gravide født tvilling nummer to.

Jeg klipper navlesnoren over, og bortset fra at den nyfødtes ansigt er hævet, er det en fin og velskabt dreng. Han skriger allerede, inden han er kommet over på børnebordet.

Begge børn får en fuld undersøgelse af børnelægen. Det er en glæde at se de to børn forenet igen, som de ligger ved siden af hinanden.

En overraskelse under scanningen

Som jeg sidder og skriver i journalen bagefter, kommer jordemoderen Veronika gående sammen med en gravid kvinde, hun har set i fødemodtagelsen.

Kvinden er henvist til Læger uden Grænsers hospital i Jahun fra en lille klinik. Veronika siger, at det drejer sig om endnu en fastsiddende tvilling nummer to. Kvinden har født det første barn dagen før på den lille klinik. Men desværre døde barnet kort efter fødslen.

Kvinden fortæller, at barnet ikke var så stort. Overflytningsnotatet en lille krøllet seddel med en næsten ulæselig håndskrift. Jeg kan dog tyde, at der står noget med tvilling, og at datoen er fra dagen før.

Vi går i gang med at undersøge den gravide nærmere. Puls, blodtryk og temperatur er normal. Linda lytter normal hjertelyd på barnet. Ved indvendig undersøgelse mærker Linda, at livmodermunden er næsten helt åben, men at der er fosterhinder foran barnet hoved.

Jeg synes, at maven ser stor ud i forhold til, at den første tvilling allerede er født.

Som jeg scanner, kommer der en overraskelse. Der er ikke et barn tilbage derinde – men to. Og de er oven i købet levende begge to.

Den første ligger i hovedstilling, den anden med numsen nedad. Vi får opsat et ve-stimulerende drop, og kort tid efter kan vi tage vandet på trilling nummer to, som efter få presseveer kommer til verden i fin form. Den tredje trilling følger efter uden problemer. Sædet trænger ned i bækkenet og på to presseveer har den fødende presset endnu et velskabt dreng ud.

Jeg tænker, at denne kvinde må have gået igennem at hav af følelser det sidste døgns tid. I går mistede hun et barn. I dag har hun fået to.

Læger uden Grænser er ansvarlig for fødselshjælpen på Jahun-hospitalet, der ligger i staten Jigawa i det nordlige Nigeria. På hospitalet tilbyder vi gratis graviditets- og fødselspleje. Vi har arbejdet på Jahun-hospitalet siden 2008.

Historier fra vores udsendte

Udsendt for Læger uden Grænser (MSF) til Brasilien ramt af coronavirus (COVID-19)
Udsendt for Læger uden Grænser (MSF) til Brasilien ramt af coronavirus (COVID-19)

Ann-Christina Hansen

Ann-Christina i COVID-19-ramt Rio de Janeiro: ”Det var en lidt underlig udsendelse”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) driver en klinik for børn i flygtningeljren Moria på Lesbos i Grækenland

Mie Terkelsen

Grækenland

Sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Læs mere
Syrien

Krigen i Syrien: Kvinden bag ”The Cave”

Læs mere
Underernæret baby hjulpet af Læger uden Grænser på børnehospital i Nigeria

Cæcilie Borg Hjelt

Nigeria

Jeg får et chok, da jeg ser hende”

Læs mere
Sygeplejersken Mie behandler et barn på Lesbos

Mie på Lesbos

Læs mere

Mie Terkelsen

Grækenland

Moria: Flere børn risikerer at miste livet

Læs mere
DR Congo

Alle kvinder fortjener den bedste fødselshjælp

Læs mere
Grækenland

”Jeg tror, at jeg skal dø nu,” siger hun til sin far

Læs mere

Kjeld Kromand

Grækenland

Kjeld på Lesbos: “Det skal man ikke byde børn”

Læs mere

Astrid Opstrup

DR Congo

Ny ebola-behandling: Vi kan undgå, at børn som Alpha dør

Læs mere

Mads Geisler

Yemen

Dansk læge: ”Kampe i Yemen er katastrofale for civile”

Læs mere
Bangladesh

Mangler medicin:”Her dør børn af kroniske sygdomme

Læs mere

Anni Fjord

Nigeria

Ti år lang konflikt koster stadig liv

Læs mere

Anni Fjord

Nigeria

“Helt mirakuløst spiser hun af det med det samme.”

Læs mere
Yemen

”Vores hold arbejder døgnet rundt”

Læs mere

Heidi Strømsholt

DR Congo

“Børn bør ikke dø af mæslinger”

Læs mere