Kris2-nepal-jordskaelv.jpg

Hurtig hjælp før monsunen rammer

Vi har modtaget et rejsebrev fra vores udsendte læge, Kristoffer, der er i Nepal for at hjælpe ofrene for jordskælvet. Kristoffer drager ud med en mobilklinik til de fjerntliggende bjerg-egne, som er afskåret fra hjælp og kun kan nås med helikopter og til sidst kun ad vandrestier. Her er hans beretning fra felten.

Det er torsdag eftermiddag, og jeg kom tilbage til Katmandu i går efter en uge i felten i Gorkha-distriktet, omtrent fire timers kørsels i vestlig retning herfra. Jordskælvet der ramte Nepal d. 25. april havde epicenter i dette område. Mere end halvdelen af distriktets sundhedscentre er ødelagte, og i nogle byer er praktisk talt alle husene forvandlet til bunker af sten.

Sundhedscentret i Lapu 

Mine kolleger og jeg har været på mange ture ud i de bjergrige egne, for at finde frem til de landsbyer, som er allerværst ramt, og efterhånden er Gorkha-projektet ved at tage form. Vi har besluttet os for at hjælpe den primære sundhedssektor med at komme på benene igen, og samtidig har vi i denne ekstraordinære situation besluttet os for, at hjælpe med genopbygningen af de mange ødelagte huse.

Landsbyerne vi har været i, ligger spredt ud i landskabet på bjergtinder og i floddale, og mange af dem er nu afskåret fra omverdenen, eftersom jordskred har spærret og ødelagt stier og veje. De sundhedscentre jeg har besøgt, er mere eller mindre ødelagte, og selv om væggene i nogle tilfælde står endnu, og tagene ofte er intakte, er det for farligt at arbejde der. Dels kan sten og planker falde ned når som helst, og dels er der stadig fare for efterskælv, hvilket kan få husene til endeligt at bukke under. De ansatte har forsøgt at redde medicin og udstyr ud mellem murbrokkerne, men i mange tilfælde er alt tabt.

Kristoffer er landet med helikopteren i Lapu

I Lapu og en række andre afsides byer vil vi hjælpe med til at sikre befolkningens adgang til medicinsk behandling. Det gør vi på flere måder. Dels ved at rejse ud med mobile klinikker i helikopter, dels ved at donere telte som kan fungere som midlertidige sundhedscentre. Derudover vil vi sørge for, at sundhedscentrene får et depot af medicin, som kan holde indtil afslutningen på monsunen i august. Vi er nødt til at være hurtige, for regnen er allerede så småt begyndt at falde, og vi forventer, at det i løbet af et par uger vil være umuligt at komme ud med helikopter pga. skyer, regn og vindstød.

Det vi behandler nu, er primært de sene eftervirkninger, som infektioner i sår, oversete brud og andre skader, som ikke fik opmærksomhed i den første bølge af redningsarbejdet. Vi har blandt andet behandlet en pige, som befandt sig nær et ildsted, da jordskælvet ramte. En sky af støv, røg og damp hvirvlede op og gav hende skader på begge øjne. Derudover er befolkningen nu igen begyndt at melde sig med hverdagens sundhedsproblemer, som personalet på sundhedscentrene almindeligvis tager sig af.

Vores medicinske lager

Jeg blev sendt tilbage hertil, fordi endnu et jordskælv har ramt regionen, denne gang med epicenter øst for hovedstaden. Jeg har, i samarbejde med en svensk sygeplejerske og projektets farmaceut, pakket de kasser med medicin og andet medicinsk udstyr, som skal sendes ud til sundhedscentrene. Vi har allerede fået meget medicin og udstyr ind i landet, bl.a. er en del blevet kørt ind over grænsen fra Indien, doneret fra andre af Læger Uden Grænsers projekter. Det er en stor logistisk udfordring, at få alt det bragt ud før monsunen begynder og vejene bliver ufremkommelige. Derudover synes de fleste at være enige om, at jordskælvet vil gøre, at de jordskred som man normalt ser i løbet af monsunen, vil blive flere og større, så vores tilstedeværelse her vil være nødvendig for en tid endnu.

Historier fra vores udsendte

Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere
Jordemoder hjælper fordrevne mennesker i Nigeira
Nigeria

Jordemoder i Nigeria fortæller: Læger uden Grænser reddede min bror – nu redder jeg andre

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Læs mere
Læger uden Grænser i Armenien

Kasper Pedersen

Armenien

Dansk læge i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Læs mere
Sydsudan

Hjælpen kom frem med helikopter – trods kampe og oversvømmelser

Læs mere
Isabel udsendt fra Læger uden Grænser (MSF) i Sierra Leone

Isabel Wandall Sørensen

Sierra Leone

Ebola gjorde far bange for at sende malariasyg søn med ambulance

Læs mere
Brand i flygtningelejr Moria

Mie Terkelsen

Grækenland

Moria er det værste, jeg har oplevet

Læs mere
msf flag

Kamma Skaarup

Skal jeg voldtages for at passe mit arbejde?

Læs mere

Mads Møldrup

Sydsudan

Mads i Sydsudan: ”Vi har ikke set det værste af coronavirus endnu”

Læs mere
Udsendt for Læger uden Grænser (MSF) til Brasilien ramt af coronavirus (COVID-19)

Ann-Christina Hansen

Ann-Christina i COVID-19-ramt Rio de Janeiro: ”Det var en lidt underlig udsendelse”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) driver en klinik for børn i flygtningeljren Moria på Lesbos i Grækenland

Mie Terkelsen

Grækenland

Sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Læs mere
Syrien

Krigen i Syrien: Kvinden bag ”The Cave”

Læs mere
Underernæret baby hjulpet af Læger uden Grænser på børnehospital i Nigeria

Cæcilie Borg Hjelt

Nigeria

Jeg får et chok, da jeg ser hende”

Læs mere
Læger uden Grænser

Jette Hæstrup

Irak

Jordemoder Jette: Lægen gav hud-mod-hud til babyen

Læs mere