11-01-2010low_52010.jpg

Flere end 100.000 på flugt fra volden i DR Congo

Flere end 100.000 er drevet på flugt fra volden i Equateur-provinsen i den nordlige del af Den Demokratiske Republik Congo (DRC). De har ikke officiel flygtningestatus, deres livsbetingelser er yderst usikre, og de fleste har kun begrænset adgang til hjælp. Souschef for Læger uden Grænsers katastrofeenhed, Laurent Sury, har besøgt området for at vurdere situationen.

Hvad er det de flygter fra?

”Nogle har været udsat for voldelige overfald, andre føler ikke at det er sikkert at bo i et område med så mange væbnede styrker. Efter at DR Congos militær i begyndelsen af januar har fået kontrollen med området ser det nu ud til at kampene er ovre, men vi har ikke mange oplysninger om den aktuelle situation og om hvordan det går for de mennesker, der ikke har kunnet flygte.

Der er omkring 60.000 internt fordrevne i Equateur-provinsen, 90.000 er flygtet til andre dele af DR Congo og 15.000 er rejst til Den Centralafrikanske Republik”.

Er der grund til at frygte at volden vil fortsætte andre steder i DR Congo?

”Læger uden Grænser arbejder mange steder langs Ubangi-floden – fra Mongoumba i den sydlige del af Den Centralafrikanske Republik til Impfondo i DR Congo – men ingen af de steder har vi set vold. På et tidspunkt opstod der sammenstød i forbindelse med fiskerirettigheder omkring Dongo i DR Congo, og da hæren indledte en offensiv i området, flygtede alle. Derefter fulgte flere mindre sammenstød.

De flygtninge, som vores hold har talt med, fortæller, at de føler sig relativt sikre der, hvor de er nu, og at de ikke ønsker at vende tilbage til Equateur. De er meget bekymrede – ikke alene for oprørsbevægelsen, men også for deres egne naboer, som de er blevet overfaldet af. Disse mennesker har ikke status som flygtninge, de er derfor ikke sikret beskyttelse og risikerer at blive tvunget til at vende tilbage”.

Hjælpen var langsom om at komme og kom hurtigt til kort på grund af de titusinder af flygtninge, der pludselig kom. Hvilke forhold lever flygtningene under i dag?

“De ydre forhold er relativt gode. Skoven og floden opfylder de mest basale behov for mad, men de fleste har ikke adgang til rent drikkevand og må derfor drikke flodvand.

De har fundet sammen i små grupper langs floden, som også udgør grænsen. Deres landsbyer ligger kun et par kilometer væk på den anden siden af floden. Nogle har fundet husly hos lokale beboere eller i offentlige bygninger, andre har bygget skure af materialer, som de har fundet, atter andre sover under åben himmel. Vi har delt tæpper og myggenet ud til omkring 3.000 familier, der ikke hidtil har modtaget nogen form for støtte.

Flygtningens situation varierer meget. Nogle har haft tid til at forberede flugten, mens andre er flygtet uden at have fået noget som helst med sig. Helt generelt er der store udækkede behov, men vi hører, at flere FN-organisationer er på vej. Det er dog meget kompliceret at få hjælpen frem. Alene det at nå frem til et par hundrede mennesker kræver nogle gang lange ture med kano. Vi har tilpasset os situationen ved at lade vores mobile klinikker blive på de steder, hvor flygtningene er, for ikke at bruge tid og penge på at rejse”.

Hvad har Læger uden Grænser gjort for at hjælpe flygtningene?

“Vi har øget vores aktiviteter for at holde trit med det store antal af nye flygtninge, og i øjeblikket har vi ganske mange aktiviteter i gang. Flygtningenes adgang til lægehjælp er meget begrænset, dels fordi der er meget få sygehuse og klinikker i området, dels fordi det koster penge at blive behandlet.

I første omgang har vi sørget for at skaffe lægehjælp til folk i Bétou-distriktet i DR Congo. På hospitalet kan man nu få akut medicinsk hjælp i form af kirurgi og hjælp til børn, derudover arbejder vi fem andre steder i distriktet.

Da nye flygtningestrømme opstod i slutningen af november vurderede vi situationen i syd – mod Dongo og Impfondo. Herefter oprettede vi yderligere seks klinikker og vi arbejder desuden på et sundhedscenter i Donguo og på hospitalet i Impfondo.

I midten af december steg antallet af flygtninge i Den Centralafrikanske Republik, så vi iværksatte også nye aktiviteter der.

I begyndelsen af januar organiserede vi de første lægekonsultationer i Mongomba i Equateur-provinsen i DR Congo. Hver dag kommer der i gennemsnit 100 patienter. De mest almindelige sygdomme er luftvejsinfektioner, diarré og malaria. Alle ydelser på Læger uden Grænsers klinikker er gratis – både for flygtningene og lokalbefolkningen”.

/mdo

Historier fra vores udsendte

Tine Heede

Tine på Lesbos: Det er svært at hjælpe børnene, når de lever bag pigtråd

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Læs mere
Læger uden Grænser

Kathrine Holte

Den Centralafrikanske Republik

Kathrine hjalp 2-årig pige: “Det er et lille beløb, der skal til”

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: “Jeg har aldrig set så smadret en by”

Læs mere
Udlevering af medicin i Syrien

Tina Holst Nielsen

Syrien

Danske Tina: “Det går aldrig som planlagt i Syrien”

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Flygtningelejr på Lesbos

Tine Heede

Vores psykolog på Lesbos: Jeg blev kaldt ud til en kvinde, der lå på jorden og rystede

Læs mere
Fødselsklinik i Yemen

Astrid Opstrup

Yemen

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Læs mere
Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere
Jordemoder hjælper fordrevne mennesker i Nigeira
Nigeria

Jordemoder i Nigeria fortæller: Læger uden Grænser reddede min bror – nu redder jeg andre

Læs mere
Palæstina (Gaza/Vestbredden)

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Læs mere
Læger uden Grænser i Armenien

Kasper Pedersen

Armenien

Kasper i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Læs mere
Sydsudan

Hjælpen kom frem med helikopter – trods kampe og oversvømmelser

Læs mere
Isabel udsendt fra Læger uden Grænser (MSF) i Sierra Leone

Isabel Wandall Sørensen

Sierra Leone

Ebola gjorde far bange for at sende malariasyg søn med ambulance

Læs mere
Brand i flygtningelejr Moria

Mie Terkelsen

Moria er det værste, jeg har oplevet

Læs mere