En far holder sit sårede barn på hospitalet vi støtter i Sa'ada. © Sebastiano Tomada/Getty Reportage

Ekstrem humanitær katastrofe i Yemen

Mangel på basale fornødenheder som mad, rent vand og brændstof medfører stor lidelse for civilbefolkningen i Yemen. Desværre bidrager FN’s resolution til katastrofen.

Siden kampene mellem Houthi-oprørere og koalitionsstyrkerne ledet af Saudi-Arabien begyndte i slutningen af ​​marts, har vi ydet lægehjælp til 9.000 sårede på vores projekter forskellige steder i Yemen. Flere gange har vi set at bombeangrebene rammer civile i stor stil. Både i angreb fra den Saudi-ledede koalitions bombardementer, men også under angreb fra Houthiernes side. Blandt andre:  

  • Den 30. marts i år modtog vi 30 sårede og 15 døde efter et luftangreb på Al Mazraq lejren for internt fordrevne i Hajjah-regionen.
  • Den 30. april blev 30 civile sårede under flere luftangreb i Huth-distriktet. De fleste af de sårede havde fået forbrændinger og var blevet ramt af granatsplinter, efter en tankstation var blevet ramt.
  • Den 4. juli blev en travl markedsplads i Beni Hassan angrebet og 67 personer blev bragt til vores skadestue i byen.  
En såret civil modtager akut medicinsk behandling på hospitalet vi støtter i Sa’ada. © Sebastiano Tomada/Getty Reportage

Over hele landet lider befolkningen under manglen på mad, medicin og brændstof. Det skaber en livstruende situation for de svageste befolkningsgrupper i landet. Manglen på benzin til generatorer og vandpumper gør det desuden umuligt for nogle hospitaler at fungere, og det bliver generelt sværere og sværere at få adgang til rent vand. Folk står i kø efter benzin i timevis – nogle gange dage – i håb om en mulighed for at flygte fra krigszonen eller bare en transportmulighed til et hospital, hvis en af deres kære er såret eller syg.

En såret civil hviler sig på hospitalet vi støtter i Sa’ada. © Sebastiano Tomada/Getty Reportage

Vi har set hvordan gravide kvinder og børn er døde, fordi de kom for sent til sundhedsklinikkerne. Enten fordi de på grund af benzinmanglen ikke havde benzin på bilen, eller fordi kampene forhindrede dem i at komme frem. Andre, som har haft andre akutte behov for lægehjælp, er også døde efter at være blevet tilbageholdt ved vejspærringer.

FN’s resolution har bidraget til at forværre situationen for civile

Befolkningen i Yemen lider altså både som direkte konsekvens af kampene, og fordi der stort set er mangel på alt, man har behov for, for at overleve. Situationen er ikke kun skabt af konfliktens parter. Men også af resolution 2216 (2015) vedtaget af FN’s Sikkerhedsråd i april, fremlagt af Jordan og aktivt støttet af USA, Storbritannien og Frankrig.

Resolutionens erklærede mål var at stoppe volden i Yemen ved blandt andet at indføre en våbenembargo mod Houthierne. I praksis har det desværre vist sig, at koalitionen, med resolutionen i hånden har kunnet bombe al infrastruktur såsom veje, lufthavne, havne og benzinstationer, som kunne være af militær fordel for oprørerne. Konsekvenserne af disse bombardementer er, at det i det er blevet næsten umuligt at få nødhjælpen ind til den hårdt trængte civilbefolkning.

Samtidig er der blevet indført handelsrestriktioner, som desværre har isoleret landet fra omverdenen, og lukket for import af brændstof, mad og medicin. For os står det klart, at resolutionen ikke har sat en stopper for volden. Den har i høj grad været med til at forværre situationen og har strammet kvælertaget på befolkningen.

Fire huse blev ødelagt af saudiarabiske luftangreb. Seks mennesker blev dræbt og et ubestemt antal mennesker savnes stadig. © Sebastiano Tomada/Getty Reportage

FN har udtrykt sin bekymring for den humanitære situation i Yemen. Men bortset fra få konvojer, så har FN endnu ikke taget store skridt for at sikre basale fornødenheder såsom medicin, mad og brændstof.

På baggrund af det som Læger uden Grænser oplever i Aden, så frygter vi, at den koalitionsledede offensiv, der prøver at genvinde territorium fra houthierne, vil betyde mere vold mod de civile, der er fanget mellem de stridende parter.

En såret civil modtager akut medicinsk behandling på hospitalet, vi støtter i Sa’ada. © Sebastiano Tomada/Getty Reportage

Vi opfordrer indtrængende de stridende parter til at minimere konsekvenserne af kampene for civilbefolkningen og til at lette restriktionerne på nødhjælpsforsyningerne.