En lille patient bliver behandlet mod malaria. Foto: © Kim Clausen/Læger uden Grænser

Behandler ofre for vold i Sydsudan

Læger uden Grænser arbejder fortsat i Sydsudan på trods af voldsomme kampe og usikkerhed, der gør det svært at komme til at behandle de mange sårede fra konflikten.

Den omskiftelige situation i Sydsudan begrænser Læger uden Grænsers muligheder for at komme rundt i landet og yde medicinsk hjælp til befolkningen. Derfor opfordrer Læger uden Grænser alle parter i konflikten til at respektere retten til lægehjælp.

 

Patienter flygter i Malakal

I byen Malakal i Upper Nile State udbrød der voldsomme kampe juleaftens dag. I to dage kunne Læger uden Grænsers nødhjælpsarbejdere ikke komme til Statshospitalet i byen for at behandle de 49 kala azar patienter, som er indlagt på Læger uden Grænsers afdeling, eller de flere en 70 sårede fra kampene der strømmede ind på hospitalet. Torsdag og fredag vendte Læger uden Grænser tilbage til hospitalet midt under de fortsatte kampe. Her kunne de konstatere at 30 af kala azar-patienterne var flygtet, og at 17 af de sårede havde modtaget behandling.

 

”Vi er ekstremt bekymrede for de mennesker med krigsskader, som ikke kan komme sikkert til hospitalet. Vi er også bekymrede for vores patienter med kala azar, der ikke kan få deres behandling, da sygdommen er dødelig,” siger Mike White, Læger uden Grænsers landechef i Sydsudan.

”Vi opfordrer alle parter til at respektere vores tilstedeværelse her i Maakal så vi kan bevæge os frit  og sikkert rundt for at behandle de mange mennesker med akut behov.”

 

Gået i tre dage efter lægehjælp

Læger uden Grænsers hold i Lankien og Yuai, i den nordlige del af Jonglei-staten, har modtaget patienter med skudsår, som er gået i tre dage fra byen Bor på jagt efter lægehjælp. Læger uden Grænser har behandlet 64 mennesker med skudsår på hospitalerne i Lankien og Yuai onsdag og torsdag i denne uge og evakueret syv mennesker med fly til hospitalet i Nasir, hvor de kan blive opereret.

 

Kirurgisk hold evakueret i Bentiu

Et specialiseret kirurgisk hold blev indsat i onsdags for at forstærke det eksisterende hold i byen og hjælpe med at behandle sårede på Bentiu statshospital i Unity-staten. Fredag morgen blev Læger uden Grænsers hold tvunget til at evakuere på grund af rygter om et forestående angreb på byen.

 

Sydsudanesere fortsætter arbejder på evakueret hospital

Torsdag evakuerede Læger uden Grænser 14 internationalt udsendte fra Leer Hospital, hvor organisationen har arbejdet i 25 år og i år har behandlet 64.000 mennesker for malaria og 2.000 børn for underernæring. 230 sydsudanesiske kollegaer fortsætter arbejdet på hospitalet, og så snart sikkerhedssituationen er til det, vender holdet tilbage til hospitalet.

 

Behandler fordrevne i FN-lejre

I Sydsudan hovedstad Juba har Læger uden Grænser ydet medicinsk nødhjælp til omkring 40.000 mennesker, der har søgt tilflugt på to FN baser efter den seneste bølge af kampe. Over de seneste uger har medicinske hold foretaget 1.100 konsultationer og behandlet et bekymrende antal tilfælde af diarré på grund af de dårlige sanitære forhold i lejrene.

”På trods af en stor indsats for at holde vores nødhjælpshold på jorden, så betyder kaosset og rygterne om forestående kampe, at vi er tvunget til at sætte vores medarbejderes sikkerhed først”, siger Chris Lockyear, operationel chef for Sydsudan. ”Vi håber at kunne vende hurtigt tilbage til Bentiu og Leer med fuldtallige nødhjælpshold, men først er der brug for, at alle parter respekterer vores medarbejderes sikkerhed.”

Læger uden Grænser understreger sin villighed til at arbejde på alle sider i konflikten og til at hjælpe alle med behov uagtet etnisk baggrund, religion, tilhørsforhold eller politisk overbevisning.

 

Læger uden Grænser i Sydsudan

I de områder, hvor der er  forholdsvis sikkert, fortsætter Læger uden Grænser sit normale arbejde. Selv inden den seneste konflikt har der været begrænset adgang til sundhedsydelser i Sydsudan, og de i forvejen enorme humanitære behov er blevet forværret af den nuværende krise.

Læger uden Grænser har arbejdet i det område, der i dag udgør Sydsudan, siden 1983. Organisationen er tilstede i otte ud af 10 stater og rykker ud til mange akutte situationer, blandt andet til internt fordrevne mennesker, flygtningekriser, ernæringskriser og sygdomsudbrud, som for eksempel malaria og kala azar. Derudover driver Læger uden Grænser en række almene og specialiserede sundhedsydelser.

Historier fra vores udsendte

Tine Heede

Tine på Lesbos: Det er svært at hjælpe børnene, når de lever bag pigtråd

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Læs mere
Læger uden Grænser

Kathrine Holte

Den Centralafrikanske Republik

Kathrine hjalp 2-årig pige: “Det er et lille beløb, der skal til”

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: “Jeg har aldrig set så smadret en by”

Læs mere
Udlevering af medicin i Syrien

Tina Holst Nielsen

Syrien

Danske Tina: “Det går aldrig som planlagt i Syrien”

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Flygtningelejr på Lesbos

Tine Heede

Vores psykolog på Lesbos: Jeg blev kaldt ud til en kvinde, der lå på jorden og rystede

Læs mere
Fødselsklinik i Yemen

Astrid Opstrup

Yemen

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Læs mere
Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere
Jordemoder hjælper fordrevne mennesker i Nigeira
Nigeria

Jordemoder i Nigeria fortæller: Læger uden Grænser reddede min bror – nu redder jeg andre

Læs mere
Palæstina (Gaza/Vestbredden)

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Læs mere
Læger uden Grænser i Armenien

Kasper Pedersen

Armenien

Kasper i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Læs mere
Sydsudan

Hjælpen kom frem med helikopter – trods kampe og oversvømmelser

Læs mere
Isabel udsendt fra Læger uden Grænser (MSF) i Sierra Leone

Isabel Wandall Sørensen

Sierra Leone

Ebola gjorde far bange for at sende malariasyg søn med ambulance

Læs mere
Brand i flygtningelejr Moria

Mie Terkelsen

Moria er det værste, jeg har oplevet

Læs mere