Anni hjælper underernærede børn i Nigeria

Mange børn lider af underernæring i det nordlige Nigeria. I ni måneder har vores sygeplejerske Anni Fjord været udsendt til byen Anka, hvor hun blandt andet har arbejdet med underernærede børn på det lokale hospital. Her mødte hun den højgravide mor Hindatu. 

Hindatu og hendes yngste to-årige datter Umma kom til hospitalet i Anka. Manden havde sendt dem på en motorcykel (en lokal taxi), fordi datteren igennem længere tid havde været syg med manglende appetit og svær underernæring til følge.

 

De blev indlagt på afdelingen for alvorligt underernærede børn, hvor vi hjælper. Umma blev kun ernæret gennem en sonde i næsen i et halv døgn, da det viste sig, at hun godt kunne spise Plumpy Nut – en færdiglavet masse med højt indhold af energi, protein og vitaminer, som kan spises direkte fra en pose.

 

Den efterfølgende dag gik Hindatu i fødsel. Fødeafdelingen hørte ikke under Læger uden Grænser, så derfor skulle hun betale for fødslen. Hun havde ingen penge, og manden var ikke til at få fat på.

 

Det blev aftalt, at pengene kunne falde senere. Moderen gik over til fødeafdelingen, der ligger ca. 200 meter fra børneafdelingen.

 

Umma blev passet af de andre mødre på afdelingen, indtil Hindatu et par timer senere kom tilbage med sin nye datter i favnen.

 

Hindatu på vej hjem med sin underernærede datter Umma på skødet og sin nyfødte datter på ryggen.

Hindatu på vej hjem med sin underernærede datter Umma på skødet og sin nyfødte datter på ryggen. © Anni Fjord

 

To børn var døde

Hun havde intet tøj til barnet. Derfor samlede vores personale hurtigt penge ind og gav moderen en lille hat, en t-shirt og et stykke klæde til at vikle barnet i. Personalet betalte også en del af fødselsomkostningerne.

 

Via en sygeplejerske fandt vi ud af, at Hindatu ikke rigtig havde ammet før. Det var hendes femte fødsel. To børn var døde, men hun fortalte, at de ikke døde af underernæring. Det var svært at finde ud af, hvad Umma havde fået at spise som lille.

 

Vi fik Hindatu til at amme. Hun sagde, at hun ikke havde mælk. Vi fik forklaret, at mælken først ville falde til senere. Den erfarne sygeplejerske viste Hindatu, hvordan hun skulle holde barnet, når det skulle lægges til brystet.

 

Da Umma viste tegn på, at hun var god til at spise, blev den lille familie udskrevet. Men problemet var, at ikke alle penge var betalt på sygehuset, og hvordan skulle hun komme hjem? Manden var ikke dukket op. Vi lod hende blive på sygehuset til næste dag.

 

Hindatu var god til at lægge barnet til brystet, og heldigvis var den lille også ivrig efter at sutte.

 

Ramt af malaria

Dagen efter var der stadig intet nyt fra manden. Det blev aftalt med Hindatu, at hun skulle køres hjem på en motorcykel. Hun skulle så sende de resterende penge med motorcykel-manden retur til sygehuset.

 

Hindatu fik Plumpy Nut med hjem til Umma til 10 dage – derefter blev de bedt om at komme til vores ambulante ernæringscenter. Hindatu fik også udleveret Plumpy Nut til sig selv, da vi håbede, at det gav hende energi til at producere nok mælk til den nyfødte baby.

 

Forestil dig at blive sendt hjem på en motorcykel dagen efter at du har født, og manden ved ikke, at du har født!

 

10 dage senere mødte vi den lille familie igen på vores ambulante ernæringsklinik. Men desværre var Umma syg – testet positiv for malaria.

 

Anni møder Hindatu og Umma på den ambulante ernæringsklinik. Umma ligger og sover ved Annis fødder.

Anni møder Hindatu og Umma på den ambulante ernæringsklinik. Umma ligger og sover ved Annis fødder.

 

Umma blev sat i tabletbehandling for malaria, og hun fik Plumpy Nut med hjem til en uge. Jeg håbede på, at hun ville komme tilbage igen.

 

Og ganske rigtigt:

 

Umma spiser Plumpy Nut og igen rask efter malariaen. Moderen og lillesøsteren har det også godt - de sidder i baggrunden.

Umma spiser Plumpy Nut og igen rask efter malariaen. Moderen og lillesøsteren har det også godt – de sidder i baggrunden. © Anni Fjord

 

Sådan hjælper vi:

Læger uden Grænser begyndte at arbejde omkring Anka, Nigeria, i 2010 på grund af meldinger om høj børnedødelighed. Børnene var døde af blyforgiftning i forbindelse med den udbredte guldminedrift i området. Når minearbejderne udvinder guldet, bliver blystøv frigivet. Det indånder børn og bliver syge.

 

Læger uden Grænser startede en medicinsk behandling af ofrene og en oplysningskampagne. Samtidig blev det øverste jordlag, der var forgiftet med bly, fjernet fra landsbyerne.

 

Siden april 2015 er projektet blevet integreret med børneafdelingen på sygehuset i Anka. Her begyndte Læger uden Grænser også at behandle børn, som led af andre sygdomme – for eksempel underernæring. Det har betydet en stor stigning i antallet af patienter.