25-11-2007cyclone.jpg

Bangladesh: Mangel på rent vand er det største problem

I Galachipa – et område med omkring 300.000 indbyggere – er 80% af alle huse ødelagt og vandforsyninger forurenet, fortæller en logistiker fra Læger uden Grænser (MSF). MSF sender yderligere vand- og sanitetsudstyr til området.Tre hold fra Læger uden Grænser (MSF) har besøgt de områder, der er værst ramt af ødelæggelserne efter cyklonen.


 


De 15 medicinske og logistikere medarbejdere befinder sig nu i distrikterne Bohla, Patuakhali, Jhalakati, Pirojpur og Bagherat i det sydlige Bangladesh.


 


Situationen er værst på de små øer og kystområderne i den sydligste del af landet. I Galachipa – et område med omkring 300.000 indbyggere i distriktet Patukhali – er omkring 80% af alle huse ødelagt, og indbyggerne har mistet næsten alle ejendele.


 


Ødelæggelserne er omfattende, men lokale myndigheder har denne gang været hurtige til at reagere. Uddelingen af mad og andet udstyr er sat i gang. Og på det medicinske område er det akutte behov dækket. Der er indsat mobile klinikker, og lokale sundhedsstrukturer er funktionelle.


 


MSF har som en første hjælp doneret medicinsk udstyr og plastikpresenninger i de sværest tilgængelige områder. 1.000 kits med udstyr, blandt andet sæbe, håndklæder, tøj, køkkengrej, spande og dunke, er ved at blive uddelt til familier berørt af ødelæggelserne.
 
– På de øer, vi besøgte, var vandforsyningerne forurenet og kloakkerne oversvømmet, fortæller Tony Marchant, en MSF-logistiker, der har været på øerne omkring Galichipa. – Folk leder desperat efter alternative kilder til vand. Mange drikker den forurenede vand af mangel på bedre.


 


Rent vand er i forvejen en mangelvare disse områder, men cyclonen har gjort situationen mange gange værre.


 


I et forsøg på at øge folk adgang til rent vand, vil MSF nu sende 6 tons vand- og sanitetsudstyr fra Bruxelles til Bangladesh, herunder vandpumper, vandrensningstabletter mm. Samtidig er endnu en logistiker på vej til området for at bistå arbejdet med at sikre rent vand til de overlevende.


 


Det skønnes, at godt 3.000 mennesker har mistet livet pga. af cyklonen, der ramte Bangladesh den 15. november.


 


/eh