default.jpg

Angola – den værste underernæring i Afrika

  

PRESSEMEDDELELSE

Hellerup den 29. april 2002

Underernæring i Angola er blandt det værst sete i Afrika
– stor international hjælpeindsats er påkrævet

Graden af underernæring blandt civile fra de tidligere krigszoner i Angola, er noget af de værste som nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser har set i Afrika indenfor det seneste tiår. Krigszonerne har været afskåret fra læge- og fødevarehjælp siden borgerkrigen blussede op i 1998 og er først nu blevet tilgængelige takket en måned gammel aftale om våbenhvile.

Civile, som er drevet fra deres hjem i blandt andet Chitembo (i de tidligere oprørskontrollerede områder) ankommer nu alvorligt underernærede til nødhjælpscentrene i Kuito. De seneste undersøgelser fra Læger uden Grænser viser, en underernæringsgrad på 26 procent, og at 9 procent af de nytilkomne til Kuito er endog alvorligt underernærede. Mange af disse indlægges på Læger uden Grænsers forplejningscentre.

Alarmerende underernæring er også blevet rapporteret fra Huambo-provinsen: I Bunjei har lægehold konstateret alvorlig underernæring hos 30 procent af befolkningen og i Chilembo har en lynundersøgelse af 1.219 børn vist en generel underernæring på 42 procent og en alvorlig underernæring på 10 procent.

Antallet af dødsfald er oppe på 5-10 per 10.000 indbyggere per dag og er nu væsentligt over katastrofe-grænsen på 1/10.000/dag.

– De chokerende tal er udtryk for en krise, der har ramt talrige områder i Angola efter borgerkrigens genopblussen i 1998. Den nye fredsaftale vil i sig selv ikke være i stand til at løse problemerne. De militære parter har tilladt hjælpeorganisationerne at sende katastrofehold ind i områderne, men det eneste svar på den alvorlige situation i Angola må være en hurtig, international reaktion med fødevarer og medicin, siger operationsdirektør Koen Henckaerts fra Læger uden Grænsers styringsenhed i Bruxelles.

Den nuværende ernæringskrise i Angola er en direkte konsekvens af, at befolkningen de senere år har været afskåret fra humanitær hjælp mange steder i landet og at befolkningen har være misbrugt som led i de militære strategier. Her har tvangsfordrivelse af civile og systematisk afbrænding af huse og landsbyer været brugt i de stridende parters forsøg på at få kontrol over befolkningen.

Læger uden Grænser/MSF har medicinske-, kirurgiske- og ernæringsprogrammer i 11 af Angolas 18 provinser og har været i landet siden 1983. I dag er mere end 80 internationale og 850 lokalt ansatte engageret i Læger uden Grænsers arbejde i Angola. Blandt disse er sygeplejerske Lone Gravgaard Petersen, som frem til juni er udsendt som medicinsk koordinator til Luanda.