23-01-2009kolera_zambia_250.jpg

Alvorligt koleraudbrud i Zambia

Læger uden Grænser (MSF) har oprettet en koleraklinik i Zambias hovedstad, som reaktion på et alvorligt koleraudbrud i landet, der indtil videre har kostet 36 mennesker livet. Andre dele af Zambia er også berørt af kolera og Læger uden Grænser vurderer løbende behovet for hjælp.

Fra udbruddet begyndte den 3. oktober 2008 til den 21. januar i år, er der rapporteret om 1.169 tilfælde af kolera i hovedstaden Lusaka. I løbet af de seneste fire uger er situationen forværret dramatisk – alene fra den 12. til den 18. januar er der konstateret 301 nye tilfælde. I alt er 36 mennesker døde i udbruddet.


 


Flere internationale medarbejdere er på vej
Læger uden Grænser har oprettet en koleraklinik med plads til 150 patienter, og holdet i Lusaka er blevet suppleret med fem internationale medarbejdere. I de kommende dage kommer der flere medarbejdere, samt forsyninger til klinikken. Holdet i Lusaka behandler både patienter, forbedrer klinikkens faciliteter, samt arbejder med at sikre vandforsyning og kloakering.


 


– Udbruddet spreder sig i byens sydlige yderområder, som er karakteriseret ved at være overbefolkede og praktisk taget uden vand og sanitet. Vores næste skridt er at vurdere forholdene der. Manglen på et sted at placere en koleraklink i området betyder, at patienter må transporteres langt for at få behandling, siger Jon Irwin, chef for Læger uden Grænsers projekter i Zambia.


 


Undersøger behovet for hjælp i resten af Zambia


Der er også meldinger om kolera i andre dele af Zambia. Læger uden Grænser har fulgt op på de forskellige udbrud, og foretaget ekspeditioner for at undersøge behovet for hjælp i Chirundu provinsen, der grænser op til Zimbabwe. Læger uden Grænser har valgt at prioritere indsatsen i Lusaka, fordi sundhedsministeriet i Zambia har oprettet koleraklinikker i Chirundu. Læger uden Grænser overvåger stadig situationen, og er klar til at yde hjælp, hvis det skulle være nødvendigt.


 


Kolera er naturligt forekommende i Zambia. Kombinationen af den årlige regnsæson og manglen på rent vand og sanitet skaber gode forhold for koleraudbrud. Læger uden Grænser har arbejdet i Zambia siden 1999 med hiv/aids-patienter og nødsituationer, som for eksempel koleraudbrud.


 


/ss