04-05-2011Lampedusa-flygtninge-250x178px.jpg

Alarmerende forhold i flygtningecentre i Italien

Læger uden Grænser advarer om alarmerende forhold i modtagecentre på den italienske ø Lampedusa, hvor libyske flygtninge strømmer til i tusindvis, og opfordrer samtidig de italienske myndigheder til at give flygtningene den hjælp, de har brug for.

Desperate mennesker på flugt fra krig og fattigdom i Nordafrika strømmer til den italienske ø Lampedusa. I weekenden kom 12 både med flere end 2.600 flygtninge og asylsøgere.  Størstedelen af dem er flygtet fra det krigshærgede Libyen.

”De italienske myndigheder løb allerede i weekend tør for tøj og vand, og i hundredvis måtte sove udendørs.  Det er fuldstændig uacceptabelt”, siger Rolando Magnano, landechef for Læger uden Grænser i Italien.

Grusomme historier
Alene i år er 27.000 bådflygtninge kommet til Italien. Mange af dem er flygtet efter oprørene i Nordafrika. I begyndelsen var det hovedsageligt flygtninge fra Tunesien, men i den seneste tid er der kommet flere både fra Libyen.

Størstedelen af flygtningene fra Libyen er oprindeligt fra Etiopien, Somalia, Eritrea og andre lande syd for Sahara. De er flygtet til Libyen på grund af vold og krig i deres hjemland, men har ikke fundet bedre forhold. Flere er blevet udsat for seksuelle overgreb og tortur – både i hjemlandet og i Libyen. En stor del af flygtningene er blevet tilbageholdt i Libyen under elendige forhold.

”Flygtningene fra Libyen fortæller grusomme historier. Nogle er blevet beskudt og banket, og andre har set venner og slægtninge blive dræbt. På flygtningecentrene er op til 70 mennesker blevet stuvet sammen i små rum uden adgang til drikkevand. Enkelte har i ren desperation drukket vandet fra toiletterne”, fortæller Rolando Magnano.

Værst for kvinder, børn og voldsofre
 Når flygtningene kommer til Italien efter den ekstremt hårde rejse, fortsætter lidelserne. Situationen er særlig hård for sårbare grupper som kvinder, børn, mindreårige uden følgeskab og ofre for vold, voldtægt og tortur.

”Kvinderne i flygtningecentrene tør ikke sove, skifte tøj eller gå på toilettet alene, de er bange for overgreb, fordi mænd og kvinder ikke bor adskilt”, siger Rolando Magnano.

Efter 48 timer på Lampedusa bliver flygtningene overført til nyoprettede modtagecentre på det italienske fastland. Ingen af centrene lever op til deres forpligtelse til at tage sig af de mest sårbare grupper. Ifølge europæiske standarder er Italien forpligtet til at give særlig opmærksomhed til asylsøgere, der har været udsat for vold.

”Voldsofre har ret til læge- og psykologhjælp. Det findes knap nok. Flygtningene får heller ingen information om deres juridiske rettigheder, eller hvad der kommer til at ske med dem”, siger Rolando Magnano.

Læger uden Grænser hjalp flygtninge i Italien fra 1999 til 2009. I februar 2011 genoptog Læger uden Grænser arbejdet med at give lægehjælp og basale fornødenheder til flygtningene, der kommer til Lampedusa.