20-01-2009niger_250x178.jpg

Akut underernæring kan forebygges

Ifølge en undersøgelse i Niger, lavet i samarbejde med Læger uden Grænsers (MSF) medicinske forskningscenter, Epicentre, kan spiseklar terapeutisk mad kraftigt reducere risikoen for alvorlig akut underernæring blandt børn. Deltagerne i forsøget, havde næsten 60 procent mindre risiko for at bliver alvorligt akut underernærede.

– Ernæringsrig spiseklar terapeutisk mad er anbefalet af FN til behandling af alvorligt underernærede børn. Denne kontrollerede undersøgelse viser at spiseklar terapeutisk mad også kan forebygge fejlernæring, siger Rebecca Freeman Grais, en af rapportens forfattere, der arbejder på Læger uden Grænsers forskningscenter Epicentre.


 


58 procent lavere risiko
3.533 børn tilfældigt udvalgte børn, i alderen seks måneder til fem år, deltog i forsøget. Det fandt sted i 2006-2007, i 12 landsbyer i Nigers Maradi distrikt, under den såkaldte sultsæson (perioden inden den årlige høst, hvor der ofte er mangel på mad).


 


Omkring halvdelen af børnene modtog en daglig ration af beriget spiseklar mad i tre måneder som supplement til deres daglige kost. Under den prøveperioden blev børnene undersøgt en gang om måneden. Resultatet viste, at børn der har modtaget spiseklar terapeutisk mad har 58 procent lavere risiko for at udvikle alvorlig akut nødhjælp.


 


Stor betydning for sammensætning af fødevarehjælp
– I dag er det meste fødevarehjælp til børn berigede melblandingsprodukter, for eksempel, den statslige amerikanske udviklingsorganisation, USAID’s majs- og sojablanding. Vi ved den mangler afgørende næringsstoffer, som børn i voksealderen har brug for og som dermed ikke forhindrer fejlernæring. Denne undersøgelse viser, at et ernæringsmæssigt korrekt alternativ til majs- og sojablandingen virker, siger læge og direktør for Læger uden Grænsers Kampagne for Adgang til Livsvigtig Medicin, Tido von Schoen-Angerer.


 Underernæring er medvirkende til, at mellem 3,5 og 5 millioner børn årligt mister livet. Derudover bidrager underernæring til dårligt helbred og handicap, samt at svække forudsætningerne for uddannelse og generel udvikling. Når man forhindrer underernæring, forhindrer man samtidig et svagt immunforsvar, som ellers kunne betyde alvorlig sygdom og død på grund af almindelig børnesygdomme.


 


Igennem de seneste to år har Læger uden Grænser behandlet flere end 300.000 fejlernærede børn i 22 lande.


 


/ss