MSF110716.jpg

Afrika Nu!: Et år med udfordringer

Efter den store Afrika Nu! tv-indsamling i august 2011 fik Læger uden Grænser ikke mindre end 12 millioner kroner til arbejdet i Somalia og flygtningelejre i Etiopien og Kenya. Et år efter fortsætter pengene med at gøre gavn.

Det er verdens største flygtningelejr, og den har ligget der mere end 20 år- Dadaab. De fem lejre, der tilsammen udgør Dadaab, var tænkt som en midlertidig løsning til at huse flygtninge fra Somalias borgerkrig, der for alvor brød ud i begyndelsen af 1990’erne.

Kapaciteten lød dengang på 90.000 mennesker. Alene i løbet af 2011 kom næsten 200.000 mennesker til Dadaab, hvilket bringer den samlede befolkning i lejrene til næsten en halv million mennesker. I dag, 20 år efter, står lejrene stadig, og er blevet et permanent hjem for langt størstedelen af flygtningene

Umiddelbart efter showet i 2011 blev en stor del af pengene fra Læger uden Grænser i Danmark omsat til nødhjælpsarbejdet i området, og der blev hurtigt brug for at øge indsatsen i flygtningelejrene Liben i Etiopien og Dadaab i Kenya.
 

Et år med udfordringer

Pengene fra Afrika Nu! er blevet brugt til mæslingevacciner til 255.733 flygtninge, godt 80.000 børn er blevet behandlet for akut underernæring og yderligere 30.941 flygtninge, primært børn og gravide, er blevet behandlet for moderat underernæring.

I september og oktober 2011 stod Læger uden Grænser i regionen over for en skræmmende udfordring i form af en hastigt spredende mæslingeepidemi.

Kombineret med fejlernæring er mæslinger den største årsag til dødsfald blandt børn i Somalia. Læger uden Grænser iværksatte straks massevaccinationer hos flygtningene i både Etiopien og Kenya.

I november og december stod Læger uden Grænser ikke kun over for stigende tilfælde af kolera blandt de mange flygtninge – en sygdom, som havde de bedste levevilkår i de tæt befolkede lejre, der samtidig var ramt af regntidens oversvømmelser. Men også angreb direkte mod Læger uden Grænser gjorde arbejdet vanskeligt.

I oktober blev to kolleger bortført under deres arbejde i Dadaab, og i december blev yderligere to kolleger dræbt i Somalia. Begge episoder fik Læger uden Grænser til at ændre på arbejdsgangene i området, uden dog at forlade det.

Et år efter Afrika Nu! er Læger uden Grænser stadig foruroliget over forholdene i lejrene og bekymret for forholdene for de flygtninge, der søger ly der. Et enkelt lyspunkt er, at dødeligheden er på vej ned, og at vi har færre alvorligt underernærede børn i vores ernæringsprogrammer end tidligere.

Men de mange flygtninge i Dadaab er stadig uhyggeligt sårbare. De rammes af epidemier, naturkatastrofer og kan kun se til, mens strømmen af flygtninge til lejren stiger og stiger.

Læger uden Grænsers hospital i Dagahaley-lejren yder alle former for sundhedsydelser til lejrens 123.530 indbyggere, og arbejder lige nu langt over kapacitetsgrænsen.

Der er ingen tvivl om, at Kenya står overfor en uforholdsmæssig stor byrde med hensyn til somalisk flygtninge. Afrika NU! har været med til at forbedre forholdene for de hårdest ramte i det østlige Afrika, men arbejdet er langt fra slut endnu.