Dette hospital i Idlib provinsen blev støttet af Læger uden Grænser. Det blev sønderbombet i 2016. Fire sundhedsarbejdere og ni patienter døde. 80 procent af hospitalets medicinske udstyr blev ødelagt. © Læger uden Grænser

50.000 mennesker afskæres fra lægehjælp efter luftangreb på hospital

Krigen i det nordlige Syrien er blusset op. Et hospital, der støttes af Læger uden Grænser, er ramt i et luftangreb – mindst fem er døde. Et af dem et barn. Derfor har hospitalsdirektøren valgt at lukke hospitalet. 

Omkring kl. 10:20 den 29. januar blev Owdai* hospitalet i byen Saraqab i Idlib provinsen beskadiget af to luftangreb, som ifølge hospitalschefen ødelagde en del af hospitalsbygningen.

“Denne hændelse viser den brutalitet, som sundhedshjælp i Syrien udsættes for. Den kendsgerning, at angrebet på hospitalet sker, mens de er i gang med at modtage de mange sårede fra angrebet på markedspladsen, er særligt groft og en klar krænkelse af den internationale humanitære lov”, siger

Luis Montiel, der er chef for vores arbejde i det nordlige Syrien.

En medarbejder fortæller, at det første angreb ramte hospitalets venteværelse, og et sekund efter blev et område foran hospitalet ramt. Det ødelagde en ambulance, der var parkeret foran hospitalet.

Angrebet fandt sted, mens hospitalet modtog sårede mennesker fra et luftangreb, der havde ramt byens største markedsplads en time tidligere.

Ifølge hospitalschefen blev 11 mennesker på markedspladsen dræbt. Angrebet på hospitalet kostede mindst fem mennesker livet. Et barn var blandt de dræbte. Yderligere blev mindst seks personer skadet, heraf tre læger.

Det er anden gang på kort tid, at hospitalet er blevet angrebet. Den 21. januar blev området foran hospitalets indgang ramt. Hospitalets ruder knustes ved eksplosionen, som ødelagde hospitalets elforsyning, så hospitalet måtte lukke i tre dage.

Titusindvis af familier på flugt

Owdai-hospitalet er nu lukket på ubestemt tid. Angrebet kommer på et tidspunkt, hvor sundhedsbehovet i området forventes at stige drastisk. Der er udbrudt voldsomme krigshandlinger i den østlige del af Idlib  provinsen og i det nordøstlige Hama.

Det har ført til, at titusindvis af familier er tvunget på flugt. Nogle flygter mod grænsen til Tyrkiet, mens andre flygter til landområderne i den østlige del af Idlib-provinsen og vest for Aleppo.

Disse syriske børn er nogle af de mange tusinde nye internt fordrevne. De har kun det tøj de står i, da de er flygtet over hals og hoved. De bor nu under primitive forhold uden adgang til rent drikkevand. Det de har adgang til befinder sig i den rustne tønde i baggrunden. © Omar Haj Kadour/Læger uden Grænser

Disse syriske børn er nogle af de mange tusinde nye internt fordrevne. De har kun det tøj de står i, da de er flygtet over hals og hoved. De bor nu under primitive forhold uden adgang til rent drikkevand. Det de har adgang til befinder sig i den rustne tønde i baggrunden. © Omar Haj Kadour/Læger uden Grænser

Owdai-hospitalet er det eneste offentlige hospital i Saraqab distriktet, der ligger i den østlige del af Idlib provinsen. Hospitalet servicerede 50.000 indbyggere, og dertil kommer de mange nye flygtninge, der nu står uden gratis lægehjælp.

Før angrebet havde hospitalet et akutrum og en ambulant afdeling, og der kunne udføres almindelig og  traume-kirurgi. Hospitalet udførte gennemsnitligt 3.800 konsultationer om måneden.

Vi støttede hospitalet i Saraqab ved at donere lægemidler og forsyninger til akutafdelingen. Hvis hospitalet åbner igen, genoptager vi støtten.

“Selv om international lov klart forbyder angreb på hospitaler og klinikker, så er det desværre blevet mere reglen end undtagelsen, at lægehjælp i Syrien udsættes for angreb. Det er en af grundene til, at der mangler sundhedshjælp til landets indbyggere,” siger Montiel.

En anden tragisk konsekvens af de mange angreb på hospitaler og klinikker er, at befolkningen ikke tør opsøge lægehjælp, fordi man risikerer livet ved at opholde sig på et hospital eller en klinik.

Efterkrigs-helvede rammer uskyldige børn og voksne i Raqqa

I Raqqa by findes der kun én fungerende klinik. Den drives af Læger uden Grænser. Derfor er vi vidne til de civiles trængsler.

For det er livsfarligt for de civile at vende tilbage til Raqqa. Ueksploderet ammunition, bombefælder og sønderbombede hjem udfordrer sikkerheden for byens beboere.

Siden kampen om Raqqa sluttede den 17. oktober 2017, og frem til 7. januar, har vi taget imod 271 patienter med sprængskader. Ud af denne gruppe var 64 patienter allerede døde eller døende, da de nåede frem til vores klinik i Raqqa.

”Det er stadig enormt farligt for civilbefolkningen at vende tilbage til Raqqa. Derfor opfordrer Læger uden Grænser krigens parter og deres allierede samt organisationer, der foretager minerydning til, at yde den hjælp, som byen og omegnen så hårdt har brug for.

Det er bydende nødvendigt at skabe større sikkerhed, så civilbefolkningen mere trygt kan vende tilbage uden at skulle risikere deres liv”, siger Jesper Brix, direktør for Læger uden Grænser.

På klinikken i Raqqa ser de dagligt de fatale konsekvenser af manglende oprydning efter krigen. Alene i første uge af januar har vi behandlet 33 mennesker for alvorlige sprængskader. 13 af patienterne var under 18 år.

En gammel kone er vendt tilbage til Raqqa og sidder og leder efter vigtige dokumenter i resterne af sit hjem, i Mishlab i den østlige del af Raqqa. © Diala Ghassan/MSF

En gammel kone er vendt tilbage til Raqqa og sidder og leder efter vigtige dokumenter i resterne af sit hjem, i Mishlab i den østlige del af Raqqa. © Diala Ghassan/MSF

Raqqa har brug for hjælp

Tusinder af beboere er allerede vendt tilbage til byen, og det forventes, at mange flere vil vende tilbage i den kommende tid fra flygtningelejre i regionen. Men de store mængder ueksploderet ammunition og udspekulerede bombefælder udgør en stor trussel for de hjemvendte.

Derfor vil antallet af sårede civile fortsætte med at stige, medmindre der sættes mere mandskab ind til at rydde byen for bomber.

”Det er tragisk, at de mennesker, der allerede har mistet så meget og har været udsat for krig og fordrivelse, risikerer at blive lemlæstet, fordi de vender hjem,” siger Craig Kenzie, leder af Læger uden Grænsers akutberedskab i Raqqa.

”Nogle er vendt tilbage til et hjem lagt i ruiner, andre har fundet lig og eksplosiver i deres hjem, haver og i gaderne. Alle frygter, at de uforvarende får udløst en af de mange minefælder (booby-traps), når de går ind i bygninger eller træder på noget, der måske vil eksplodere, ” siger Craig Kenzie.

Læger uden Grænser i Syrien:

Vi driver fem sundhedsklinikker og tre mobile klinikhold i det nordlige Syrien. Yderligere fem klinikker drives i partnerskaber, og vi støtter omkring 50 sundhedsfaciliteter.

Der er ikke personale fra Læger uden Grænser i de støttede faciliteter.

Vores aktiviteter i Syrien omfatter ikke områder kontrolleret af Islamisk Stat, da der ikke er opnået forsikringer om sikkerhed og upartiskhed fra deres side. Vi kan heller ikke arbejde i regeringskontrollerede områder, da vores anmodninger om tilladelse til dato ikke har resulteret i nogen adgang.

I 2016 blev 32 hospitaler og klinikker, der modtog støtte fra Læger uden Grænser, bombet ved 71 angreb. I 2015 dokumenterede vi 94 angreb på 63 hospitaler og klinikker i Syrien, der fik vores støtte.

*Owdai-hospitalet er også kendt som Al Ihsan-hospitalet.