En af vores sygeplejersker er ved at give en patient et væske-drop på et af vores koleracentre i Kinshasa. Alvorligt syge patienter skal have tilført væske for at blive raske, ellers dør de af væskemangel.

12 millioner indbyggere i storby trues af epidemi

Koleraepidemien i Den Demokratiske Republik Congo rammer nu hovedstaden Kinshasa. Vi er alvorligt bekymret for udviklingen. Håbet er at udbruddet i storbyen kan stoppes, inden det er for sent.

Læger uden Grænser er ekstremt urolige ved situationen – kolera er yderst smitsomt, så hvis der ikke hurtigt kommer kontrol med udbruddet i millionbyen, kan det blive katastrofalt.

 

”Koleraen rammer nu i de tættest befolkede områder af byen. Derfor er det altafgørende at handle hurtigt, for at undgå yderligere spredning af epidemien, ” siger Jean Liyolongo fra vores akutberedskab i Kinshasa.

 

Det er endnu ikke lykkedes at få kontrol med udbruddet i millionbyen. Derfor har vi netop åbnet endnu et behandlingscenter i Kinshasa. Vi arbejder tæt sammen med de lokale sundhedsmyndigheder for at bekæmpe udbruddet.

 

De første koleratilfælde i Kinshasa blev konstateret i slutningen af november. Men situationen i storbyen er forværret, efter et gigantisk skybrud med følgende oversvømmelser ramte byen i starten af januar.

 

Kinshasa er særligt udsat for kolera, fordi der er mangel på rent drikkevand, dårlige sanitære forhold og et sundhedssystem der ikke er gearet til behandlingen af de mange nye koleratilfælde.

 

Indtil videre har sundhedsmyndighederne rapporteret 826 koleratilfælde i byen, heraf er 32 døde.

 

Største udbrud i over 20 år

Koleraudbruddet i Den Demokratiske Republik Congo er ikke set større, siden landet sidst var ramt af en stor epidemi i 1994. I 2017 blev der konstateret 55.000 tilfælde i landet, hvoraf 1.190 døde af sygdommen.

 

Men det er først nu at udbruddet for alvor har nået Kinshasa.

 

Sygdommen medfører alvorlig diarré og opkastninger. Det fører hurtigt til dehydrering, hvilket kan føre til døden, hvis ikke den syge får behandling i tide. Man kan miste helt op til 20 liter væske på en dag.

 

”Jeg blev syg for få dage siden. Jeg fik voldsom diarré og kastede op. Der var allerede mange andre i min bydel, der havde fået kolera. Så jeg bad min mand om at hjælpe mig til et sundhedscenter,” siger Mary, der er patient på vores klinik i Camp Luka, Kinshasa.

 

Stigma forlænger turen til behandling

”Jeg var meget afkræftet, så vi prøvede at praje en taxa. Men alle afviste os. Her i Kinshasa er sygdommen stigmatiserende. Det opfattes som skamfuldt at blive syg. Derfor endte det med at min mand måtte bære mig tre kilometer, for at nå frem til klinikken.

 

Læger uden Grænser er en stor aktør i bekæmpelsen af udbruddet. I 2017 var 24 ud af landets 26 provinser ramt af sygdommen. Vi har behandlet 25.000 mennesker mod den frygtede sygdom, på de 35 kolera-klinikker vi har oprettet i landet.

 

Det svarer til næsten halvdelen af alle kolera-patienter i landet.

 

Læger uden Grænser I Kinshasa

  • For at få stoppet epidemien i Kinshasa øger vi kapaciteten på vores to koleracentre i storbyen. Samtidig er vi i gang med at opføre yderligere to nye koleracentre i de områder af byen, der er hårdest ramt af udbruddet.
  • De to nye centre får samlet plads til 100 senge.
  • Det betyder, at vi nu kan tage i mod patienter med kolera døgnet rundt.  

 

Hver gang der er nogen, der skal ind eller ud af koleracentret, skal de have desinficeret hænder og fodtøj, for at undgå spredning af sygdommen. Billedet er fra et af vores koleracentre i Kinshasa. © Carl Theunis/Læger uden Grænser

Hver gang der er nogen, der skal ind eller ud af koleracentret, skal de have desinficeret hænder og fodtøj, for at undgå spredning af sygdommen. Billedet er fra et af vores koleracentre i Kinshasa. © Carl Theunis/Læger uden Grænser