Læge skal bekæmpe sovesyge

Den danske læge Gry Arrøe er i dag rejst til Den Centralafrikanske Republik i Haut Mbomou-distriktet, hvor hun det næste halve år skal arbejde på et projekt, der skal bekæmpe sovesyge i landet. Gry Arrøe skal både behandle patienterne og opspore de centralafrikanere, som er smittet med sovesyge, så de kan komme i behandling og bryde smittecirklen.

- Jeg skal udover behandling af patienterne også indsamle data, så vi kan konstatere om vores indsats virker. Forekomsten af sovesyge skulle jo gerne falde, så vi ser færre tilfælde, siger Gry Arrøe.


Afrikansk sovesyge skyldes en parasit, der overføres ved bid fra Tsetsefluen. Sovesyge er udbredt i 36 afrikanske lande syd for Sahara, hvor 60 millioner mennesker er i risiko for at blive ramt af sygdommen - heraf har
kun syv procent adgang til diagnose og behandling. Netop nu skønnes 300.000-500.000 mennesker at være smittet.

- Lige nu findes der kun to stoffer, der kan behandle sovesyge, og de er så stærke, at de har kraftige bivirkninger. Faktisk er de så stærke, at et par procent ender med at dø af behandlingen. Det ene stof er der allerede stor resistens mod, og hvis der også udvikles resistens mod det andet, så har vi et problem, siger Gry Arrøe.

Læger uden Grænser arbejder med lignende projekter i de omkringliggende lande i Centralafrika. De seneste år har sygdommen udviklet sig til en epidemi på grund af diverse krige, fattigdom, befolkningsmigration og generelt sammenbrud i sundhedssystemerne.

Det er 30-årige Gry Arrøes anden mission for Læger uden Grænser. Hun vendte i april hjem fra et halvt års ophold i Burundi, hvor hun arbejdede på et hospital og en ernæringsklinik.

Læger uden Grænser har arbejdet i Den Centralafrikanske Republik siden 1997.
 

 • Den Centralafrikanske Republik

  Indbyggere: 4,9 mio.

  Forventet levealder m/k: 51/54 år
  Børnedødelighed: 130 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
  Medarbejdere i 2016: 2.760


  Læger uden Grænser arbejdede første gang i Den Centralafrikanske Republik i 1997. 

   

  Kilder: Læger uden Grænser og WHO