Gynækolog skal lære fra sig i Burundi

Gynækolog Peter Bech Larsen.
Gynækolog Peter Bech Larsen tager tre måneder til Burundi for Læger uden Grænser. Foto: © Læger uden Grænser

Gynækolog Peter Bech Larsen tager tre måneder til Burundi for Læger uden Grænser, for at hjælpe nogle af de kvinder, som lider af fistler.

Fistler er huller imellem vagina og blæren, eller vagina og endetarmen – skader, som de har fået på grund af eksempelvis en langvarige fødsel eller voldtægt, og det betyder blandt andet, at ofte de lider af konstant inkontinens. 

 
I den kommende tid skal Peter Bech Larsen ud over at operere så mange kvinder som muligt, også lære fra sig. Tre kolleger fra forskellige steder i verden kommer til Burundi for gå i en slags ’mesterlære’ hos Peter Bech Larsen, og få erfaringer med dette vanskelige gynækologiske speciale.
 
”I nogle lande, ikke alle, bliver kvinder, som har fistler og er inkontinente smidt ud af deres mand. Det er oftest unge kvinder mellem 15 og 25 år, som er meget fattige i forvejen”, siger Peter Bech Larsen og forsætter:
 
”Det dejlige er heldigvis, at man kan gøre en fantastisk forskel ved at finde og hjælpe disse kvinder. Og jeg har været så heldig at være med til at hjælpe mange kvinder tilbage til en god tilværelse, og jeg er så privilegeret, at jeg får lov at lære andre det håndværk, jeg nu kan”.
 
Det er ottende gang, Peter Bech Larsen rejser ud med Læger uden Grænser. Han har tidligere været i blandt andet Somalia, Colombia, Elfenbenskysten og Angola. Han tilbringer en stor del af sin tid i Ghana, hvor han også underviser andre læger. Når han er i Danmark, bor han i sit sommerhus i Dragør.
 
Ingen kender det reelle tal for, hvor mange kvinder på verdensplan der lider af fistler. Eksperternes bud er, at der syd for Sahara i Afrika er mindst to millioner kvinder, som lider af fistler efter langvarige børnefødsler, og fødsler, som er gået galt.
 
Læger uden Grænser har arbejdet i Burundi siden 1979.
Tilføj kommentar

Hold en god tone når du debatterer. Læs vores kommentarpolitik her

 • Burundi

  Indbyggere: 11,2 mio.
  Forventet levealder m/k: 58/62 år
  Børnedødelighed: 82 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
  Medarbejdere i 2016: 296


  Læger uden Grænser arbejdede første gang i Burundi i 1992. 

   

  Kilder: Læger uden Grænser og WHO