I dag hylder vi mødrene på Mors Dag

En syrisk kvinde vugger sin baby
© Michael Goldfarb, Læger uden Grænser. En syrisk kvinde vugger sin baby ved indgangen til den stald, som hendes familie har søgt husly i. Borgerkrigen har tvunget dem til at flygte fra deres hjem i Idlib regionen.

Jordemoder Amanda Godballe er netop vendt hjem fra Syrien efter sin første mission med Læger uden Grænser. Landets voldsomme borgerkrig har gjort det vanskeligt for de syriske kvinder at imødese tilværelsen som nybagte mødre med andet end nervøsitet og ængstelse.

Før konflikten brød ud, for mere end to år siden, havde landet et velfungerende sundhedssystem med veluddannet sundhedspersonale. Nu er mange hospitaler blevet bombet, personalet er flygtet og medicinen sluppet op.

 

Ligesom i Danmark, er det ellers normen i Syrien at føde på hospitaler. Før borgerkrigen fødte 95 % af de syriske kvinder deres børn med hjælp fra en professionel fødselshjælper, som eksempelvis en jordemoder. På grund af sundhedssystemets kollaps, er det ikke længere muligt for langt størsteparten af de gravide syriske kvinder.


Afsted som jordemoder

Amanda Godballe har på sin første mission arbejdet på et af de hospitaler, Læger uden Grænser har oprettet, i takt med at landets egne hospitalsfaciliteter er blevet mål for bombardementer.

”Vores hospital var indrettet i en nedlagt kyllingefabrik i en stor betonbygning. Inde i bygningen var selve hospitalet bygget op med en operationsstue i et oppusteligt telt. Og der var ikke egentlige vægge, men plastic imellem. Bagest i bygningen havde vi vores fødestue og et rum, hvor vi kunne have fire kvinder indlagt,” fortæller Amanda Godballe.

De hospitaler og klinikker, der stadig er i funktion, har været tvunget til at koncentrere sig om de hårdest sårede ofre for kampene. Det har efterladt hundredetusindvis af civile uden mulighed for at få hjælp – heriblandt de vordende mødre.

En far, som ventede tvillinger med sin kone, forklarede på et af Læger uden Grænsers hospitaler, at de havde søgt i over to uger for at finde et hospital, som kunne hjælpe dem med et kejsersnit. Var de ikke nået frem havde både mor og børn med al sandsynlighed ikke overlevet.

Amanda Godballe fortæller, at behovet for hjælp er så stort, at der hele tiden foregår en afvejning af, hvem der har størst behov for hjælp: ”Selvfølgelig er kejsersnit i nogle tilfælde en nødvendighed, men man kan også lave en del operationer på kvinder, for noget, som ikke er livstruende, og det måtte vi jo så sige nej til. Fordi det var et nødhospital.”

 

Stort behov for hjælp

Pludselig at stå uden et velfungerende hospitalsvæsen til at tage hånd om én, når man som fødende har allermest brug for hjælp, har efterladt de højgravide kvinder i en meget usikker og nervøs situation.
På et af Læger uden Grænsers hospitaler i Aleppo regionen, oplever det medicinske personale en stor stigning i antallet af fødsler og et unormalt højt antal ufrivillige aborter og for tidligt fødte børn. Personalet vurderer, at det er en direkte følge af den stress og bekymring, som kvinderne udsættes for, på grund af konflikten.

Lettelsen er derfor stor over, at kunne føde med professionel hjælp:

”Der var helt sikkert et enormt behov, og det gør det jo kun mere bekræftende, at vi gør en forskel og at det har stor betydning for dem. På den måde får man utroligt meget igen og kan bedre overskue at arbejde hele tiden og blive vækket flere gange om natten. Når man ser hvor glade og taknemmelige folk er, så er det det hele værd. ” slutter Amanda Godballe.

 

Læs mere om vores arbejde i Syrien her


I det nordlige Syrien, som er kontrolleret af oprørsstyrkerne, har Læger uden Grænser oprettet fire hospitaler og kører mobilklinikker i de tilgrænsende områder. Det skønnes at 6,8 millioner mennesker har akut behov for hjælp, og vi arbejder hele tiden på at udvide med nye projekter, hvor det er muligt og forhandler fortsat for at få adgang i de regeringskontrollerede områder. Desuden yder vi medicinsk nødhjælp i nabolandene, hvor 1,4 millioner syrere er flygtet til.

 

Tilføj kommentar

Hold en god tone når du debatterer. Læs vores kommentarpolitik her

 • Syrien

  Indbyggere: 18,5 mio.

  Forventet levealder m/k: 60/70 år
  Børnedødelighed: 13 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
  Medarbejdere i 2016: 455
   
  Læger uden Grænser arbejdede første gang i Syrien i 2009. 
   
  Kilder: Læger uden Grænser og WHO