Tyfus

Tyfus er en smitsom og potentielt dødelig febersygdom.
Foto: © Francois Dumont/MSF

Tyfus er en smitsom og potentielt dødelig febersygdom.

Tyfus er forårsaget af bakterien Salmonella Typhi, og smitten kan overføres gennem fødevarer og forurenet drikkevand - både fra en syg, men også fra en person, der bærer bakterien uden at have symptomer.

 

Symptomer

Sygdomsforløbet er typisk i to faser. I den første, som varer cirka en uge, får den smittede feber, hovedpine, hoste og forstoppelse. Børn har ofte opkastninger og diarré, og udslet kan også forekomme.
 
I den anden fase, som forløber i anden og tredje uge efter smitten, er infektionen fremskreden i tyndtarmen, og den smittede vil få høj feber, være sløv og i visse tilfælde også mentalt forvirret og bevidsthedspåvirket. Desuden lider den smittede af diarré - ofte med blodigt indhold.
 
Ubehandlet har tyfus en dødelighed på cirka 20 procent, der skyldes komplikationer som tarmblødninger eller spredning af tyfusbakterier til andre vitale organer.
 
Ved klassisk tyfus er symptomerne meget karakteristiske, og diagnosen kan stilles ud fra sygdomsbilledet. Endelig diagnose skal dog stilles efter dyrkning af tyfusbakterier fra blod-, afførings- eller urinprøver.
 

Behandling

Tyfus kan behandles, men det skal ske hurtigt for at forhindre livstruende komplikationer, og behandlingen skal altid finde sted på hospital eller sundhedsklinik af professionelt personale. Tab af væske og salte bliver behandlet med væske- og elektrolytterapi, og tyfusbakterien bekæmpes med antibiotika.
 

Sygdommens udbredelse

Tyfus forekommer over hele verden - enten konstant (endemiske områder) eller som egentlige udbrud af epidemier. Selv om tyfus især findes i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika, er udbredelsen ikke relateret til det varme klima, men derimod til almen hygiejne og sanitære forhold som for eksempel kloakering.
 
Derfor udbryder epidemier ofte i kølvandet på krige og naturkatastrofer.
 
Med et anslået antal tilfælde på omkring 21 millioner om året, som i de endemiske områder fører til omkring 220.000 dødsfald, anser Verdenssundhedsorganisationen, WHO, tyfus for at være en alvorlig sundhedstrussel. Forekomsten er højest blandt børn og unge mellem fem og 19 år.
 
I Danmark anmeldes cirka 15-20 tilfælde årligt, hvoraf næsten alle er blevet smittet i udlandet.
 

Det gør Læger uden Grænser

Da tyfus smitter fra menneske til menneske via føde eller drikkevand, er hygiejne og sanitære forhold afgørende for smittespredningen. Derfor forebygger vi ikke kun med vacinationskampagner og med behandling af de allerede smittede.
 
Er der konstateret flere smittede i et område, er det mindst lige så vigtigt at sørge for rent drikkevand, at forbedre de sanitære forhold og at informere befolkningen om god hygiejne.