Mæslinger

Mæslinger er en yderst smitsom virussygdom, som er særlig farlig for børn. En vaccine mod mæslinger er den bedste måde at stoppe spredningen af sygdommen på. Læs om mæslinger her.

Symptomer på mæslinger

Der går en til to uger fra smitte, til sygdommen bryder ud. Symptomerne er feber, snue, røde øjne, kraftig hoste og lysfølsomhed.

 
Efter tre til fire dage kommer der udslæt i form af højrøde pletter, som i begyndelsen er ganske små - et par millimeter - men hurtigt bliver dobbelt så store og flyder sammen. 
 
Efter cirka en uge falder patientens temperatur, og udslættet forsvinder. Udslættet dækker ikke kun huden, men også kroppens indvendige overflader, og det er grunden til, at alvorlige komplikationer kan støde til.
 
Udslættet påvirker tarmsystemet og kan medføre diarré, og det påvirker også hjerne- og rygmarvshinderne. Endelig bliver lungevævet påvirket, og det kan føre til yderligere infektioner og efterfølgende lungebetændelse.
 
Det er oftest diarré og lungebetændelse, der er dødsårsagen hos et barn smittet med mæslinger. Desuden kan infektionen svække barnet i en sådan grad, at det har risiko for at blive underernæret.
 

Behandling af mæslinger

Der findes en effektiv vaccine mod mæslinger, men ikke en egentlig behandling for sygdommen. Er et menneske smittet, behandles det for de komplikationer, der eventuelt støder til.
 
Omkring 20,3 millioner dødsfald er blevet forhindret fra 2000-2015 på grund af vaccinationer mod mæslinger, lyder vurderingen fra WHO.
 

Udbredelse af mæslinger

Hvert år dør titusindvis af mennesker, hvoraf langt størstedelen er børn, indirekte eller direkte som følge af en mæslingeinfektion. Og hvor udsatte befolkninger ikke er blevet vaccineret, er mæslinger en af de fem mest udbredte årsager til dødsfald i krise- og katastrofesituationer.
 
De fire andre er diarré, underernæring, malaria og lungebetændelse.
 

Sådan bekæmper vi mæslinger

I en lang række lande har sundhedsministerierne indført et vaccinationsprogram rettet mod alle små børn, der beskytter dem mod seks forskellige sygdomme - heriblandt mæslinger.
 
Desværre findes der mange områder, hvor det ikke er muligt at gennemføre vaccinationen på grund af for eksempel krig, interne forflytninger af store befolkningsgrupper og udbredt fattigdom.
 
Læger uden Grænser gennemfører store vaccinationskampagner, ligesom vi også typisk gør det i flygtningelejre. Målgruppen for vaccinationskampagner er hovedsaligt børn i alderen fra seks måneder til 12 år.
 
I 2015 vaccinerede vi knap en million mennesker mod mæslinger i forbindelse med udbrud af sygdommen, og vi behandlede 45.600 mennesker, som var blevet smittet.