Vi hjælper nødstedte i det kulderamte Serbien

Her bringer vi tæpper ud for at hjælpe mod det hårde vintervejr i Beograd, hvor mennesker bor i uopvarmede fabriksbygninger.
Her bringer vi tæpper ud for at hjælpe mod det hårde vintervejr i Beograd, hvor mennesker bor i uopvarmede fabriksbygninger. © Marko Drobnjakovic / Læger uden Grænser

Adskillige mennesker er døde af kulden i Serbien.  Frostgrader og sne forværrer sundhedstilstanden for tusinder af mennesker på flugt i Balkanlandene og på de græske øer. 

Nu rammer vinterkulden Balkanlandene og de græske øer. Situationen er særskilt alvorlig for de tusinder, der venter på at få afklaret deres asylmuligheder, mens de bor under umenneskelige forhold.

 

Ni måneder efter EU/Tyrkiet-aftalen er trådt i kraft, og den officielle lukning af den såkaldte Balkan-rute, lever tusinder af mennesker stadig under elendige forhold i telte, gamle fabrikker eller nedlagte varehuse, der ikke kan holde den forfærdelige kulde ude.

 

Sådan ser boligen ud for mange strandede mennesker på flugt i Serbiens hovedstad, Beograd. I dette tilfælde er det et forladt varehus, hvor folk må sove tæt for at have en chance mod kulden.

Sådan ser leveforholdene ud for mange strandede mennesker på flugt i Serbiens hovedstad, Beograd. I dette tilfælde er det et forladt varehus, hvor folk må sove tæt for at have en chance mod kulden. © Marko Drobnjakovic / Læger uden Grænser

 

De kummerlige forhold sætter både den fysiske og psykiske sundhed på spil for tusinder af i forvejen sårbare mennesker.

 

”Disse mennesker mangler i udstrakt grad hjælp. Deres liv er i fare under disse forhold. Vi er vidne til konsekvenserne af Europas hjerteløse og inhumane politik, der har som sigte at afskrække mennesker på flugt, fra at søge videre op i Europa,” siger Stefano Argenziano, der er vores operationelle koordinator.    

 

Over 7.500 mennesker er på nuværende tidspunkt strandet i Serbien. Landet har lovet EU at tage i mod 6.000 mennesker. Ud af dem lever kun 3.140 under forhold, der kan holde vinterkulden ude.

 

Alene i Beograd lever omkring 2.000 unge mennesker, primært fra Afghanistan, Irak og Syrien, i uopvarmede forladte bygninger. På det seneste er der målt temperaturer ned til 20 minusgrader i byen.

 

”Adskillige mennesker er allerede døde af kulden på grænsen mellem Serbien og Bulgarien. Det kan ikke passe, at dødstallene fortsat skal stige for mennesker, der søger sikkerhed, når de forsøger den i forvejen livsfarlige tur over grænsen,” siger Jesper Brix, der er direktør for Læger uden Grænser.

 

Serbiske myndigheder blokerer for hjælp

De seneste måneder har de serbiske myndigheder lagt hårde restriktioner på humanitært hjælpearbejde i landet. Nu accepterer de kun frivillige til at hjælpe med distribution af tæpper og mad.

 

”Strategien synes at være, at hvis man forhindrer den humanitære hjælp til de uofficielle lejre, så presses folk til at flytte til de officielle. Men disse lejre er allerede overfyldte, derfor er der ikke anden mulighed end at bo i forladte bygninger,” siger Stephane Moissaing, der er leder af vores projekter i Serbien.

 

Kulden og de hårde levevilkår tærer på sundheden. Her står folk i kø i Beograd for at få hjælp i en af vores mobilklinikker., der yder gratis sundhedshjælp.

Kulden og de hårde levevilkår tærer på sundheden. Her står folk i kø i Beograd for at få hjælp i en af vores mobilklinikker, der yder gratis sundhedshjælp. © Marko Drobnjakovic / Læger uden Grænser

 

Vi har forsøgt at beskytte mennesker mod den hårde kulde ved at sætte varmeblæsere op i nogle af de ramponerede bygninger, og ved uddeling af tæpper.

 

Forgæves opfordringer

”I månedsvis har vi opfordret EU, UNHCR og de serbiske myndigheder til at finde en langsigtet løsning, så denne katastrofale humanitære situation kunne have været løst.

 

Der er tale om et kollektivt svigt fra disse institutioner. Det har efterladt sårbare mennesker uden selv de mest basale fornødenheder, og udsat dem for endnu større lidelser,” siger Moissaing.

 

Uholdbar situation på de græske øer  

Tusinder af mennesker er strandet på de græske øer, mens de venter på behandling af deres aylsag. Som i Serbien bor mange af dem i overfyldte lejre og i telte, der ikke kan holde de frysende temperaturer ude, som også rammer dele af Grækenland i disse dage.

 

”Det er skammeligt at se, at mænd, kvinder og børn stadig lever i telte, der ikke kan modstå de frysende temperaturer. Det på trods af europæiske løfter og deklareringer om bedre forhold. Derfor opfordrer vi igen EU og de græske myndigheder til at sørge for, at forbedre leveforholdene for disse mennesker,” siger Clement Perrin, der er leder af vores projekter i Grækenland.

 

Sundhedstilstanden forværres

De overfyldte lejre er ikke skabt til at modstå vinterkulden, det skaber en farlig sundheds- og sikkerhedssituation. På Samos er en lejr, der er  opført med en kapacitet til 600 mennesker  nu beboet af over 2000. 

 

Flertallet af de mennesker, som vores psykologer har haft i konsultation på Samos og Lesbos, har i de seneste måneder angivet de elendige leveforhold som værende den direkte årsag eller kraftigt medvirkende til deres psykiske problemer.

 

”Tusinder af mennesker lider under vinteren på de græske øer, mens de venter svar på deres asylansøgning.

 

Mennesker, der har søgt beskyttelse, er flygtet fra krig, tortur, og ekstrem vold burde ikke udsættes for så ubarmhjertige leveforhold,” siger Perrin.

 

 

Allerede i februar 2015 advarede vi om, at det var bydende nødvendigt, at der blev gjort langt mere for at forbedre forholdene i Serbien.

 

Tusindvis af flygtninge, asylansøgere og migranter stod uden mad, husly og medicinsk hjælp under deres flugt gennem Serbien. Læs mere i linket nedenfor:

 

 

 

I oktober 2015 lukkede de ungarske myndigheder grænsen til Serbien. Det førte til desperate forhold for de mennesker, der søgte sikkerhed i Europa.

 

”Det, vi ser, er effekten af manglende koordinering og lederskab, hvilket efterlader sårbare mennesker på flugt uden ly og den hjælp, de har så desperat behov for”, siger Elisabetta Faga, som er vores nødhjælpskoordinator på Balkan. Læs mere i linket nedenfor:

 

 

 • Serbien

  Indbyggere: 8,9 mio.

  Forventet levealder m/k: 73/78 år

  Børnedødelighed: 7 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

  Medarbejdere i 2016: 8
   

  Læger uden Grænser arbejdede første gang i Serbien i 2015.

   

  Kilder: Læger uden Grænser og WHO