Overset krise: 2.7 millioner fordrevne ved Tchad-søen

Fordrevne i Niger har slået sig ned i midlertidige lejre langs hovedvejen, der forbinder Diffa-regionen med landets hovedstad.
Mange af de fordrevne i Niger har slået sig ned i midlertidige lejre langs hovedvejen, der forbinder Diffa-regionen med landets hovedstad. Her føler de sig sikrere, fordi sikkerhedsstyrkerne hurtigt kan nå frem. Der er nu omkring 300.000 fordrevne i Diffa-regionen i det sydlige Niger. © Sylvain Cherkaoui/ Cosmos for Læger uden Grænser

En af Afrikas største humanitære kriser er næsten hemmelig. Regionen omkring Tchad-søen er nu epicenter for Boko Harams brutale fremfærd. Konsekvensen er millioner af fordrevne.

Problemet med flygtninge og internt fordrevne mennesker er langt større, end mange tror. I anledning af World Refugee day sætter vi fokus på den ”glemte” flygtningekrise i regionen omkring Tchad-søen i Afrika.

 

Konflikten med the Islamic State’s West Africa Province (ISWAP), bedre kendt som Boko Haram, startede i Nigeria. Men mod slutningen af 2014 spredte ISWAP sine aktiviteter over grænsen til Cameroun, Tchad og Niger.

 

”Da Boko Haram kom til vores landsby, skød de vildt omkring sig. Jeg nåede at se 18 fra landsbyen falde om. Men det lykkedes mig og mine børn at flygte. Vi er kommet tomhændet hertil. Vi havde ikke tid til at tage noget med,” fortæller Falmata.

 

Hun flygtede med sine børn fra sin landsby i det nordlige Nigeria over grænsen til til Niger. Her opholder de sig nu i en flygtningelejr.

 

Selvmordsangreb, skyderier og vold fra ISWAP er blevet dagligdag i regionen omkring Tchad-søen. Regeringsstyrker fra flere lande i regionen kæmper mod ISWAP. Kampene er også med til at sprede ustabilitet, og begge parter er med til at fordrive civile.

 

I regionen omkring søen er 2.7 millioner mennesker nu fordrevet fra deres hjem. Nogle er internt fordrevne, mens andre er flygtet til nabolande. Nigeria har de største udfordringer med ISWAP og er derfor også det land, der har langt flest internt fordrevne.

 

Alene i Nigeria er over to millioner internt fordrevet. Omkring en million mennesker har søgt tilflugt i delstaten Borno i det nordøstlige Nigeria. Flertallet af dem lever uden tilstrækkelig mad, rent vand og sundhedspleje. Omkring en million har søgt tilflugt i og omkring hovedstaden Maiduguri.

 

ISWAP spreder kampe til hele regionen

Mod slutningen af 2014 ændrede konflikten karakter. Hidtil havde ISWAP kun været aktive i Nigeria, men nu begyndte de at sprede deres aktivteter til nabolandene.

 

Siden februar 2015 er Diffa-regionen i det sydøstlige Niger også blevet mål for ISWAP´s angreb. Som resultat af den endeløse vold er der nu omkring 300.000 fordrevne i regionen.

 

De har slået sig ned i regionens større byer og landsbyerne omkring dem. Ligesom mange har slået sig ned i midlertidige lejre langs hovedvejen, der forbinder Diffa med Nigers hovedstad, Niamey.

 

I den nordlige del af Cameroun er der omkring 61.000 flygtninge og 158.000 internt fordrevne. Flertallet af de fordrevne har slået sig ned i lokalsamfundene. I disse områder er den humanitære hjælp meget begrænset.

 

Situationen i Tchad er ikke meget bedre. Her er omkring 6.300 nigerianere flygtet til, og der er 44.000 internt fordrevne.

 

”Oven i den usikre sikkerhedssituation rammes de fordrevne af frygtelige sundhedsvilkår. Vi oplever tilbagevendende tilfælde af underernæring og udbrud af malaria. Risikoen for epidemier er også høj.”

 

”Mens folk fortsat flygter fra deres hjem, stiger presset på den usikre fødevaresituation og på et sundhedssystem, der i forvejen var i dårlig forfatning,” siger Federica Alberti, der er chef for Læger uden Grænser i Tchad.

 

På kortet over regionen ved Tchad-søen er vores projekter markeret med vores logo.

 

En dobbelt krise

Før ISWAP begyndte deres kampe, var regionen i forvejen ramt af udbredt fattigdom og mangel på fødevarer.

 

”Volden er med til at forstærke den krise, der var i forvejen,” siger Isabelle Mouniaman, der er program-koordinator for Læger uden Grænser i Nigeria.

 

”Regionen lider allerede af fattigdom, mangel på fødevarer, tilbagevendende udbrud af sygdomme og et nærmest ikke eksisterende sundhedssystem, der samlet giver en meget sårbar befolkning. Folk mangler helt basale fornødenheder som mad, vand, husly, sundhedshjælp og sikkerhed.”

 

Den ringe sikkerhedssituation i regionen forstærker krisen. Mange bønder og fiskere er tvunget på flugt, hvilket forværrer fødevaremanglen. Ligesom transporten af varer på tværs af grænser i området er mindsket. Derfor stiger priserne på mad og varer, hvilket sætter alle under ekstra pres.

 

”Mange af de fordrevne har søgt tilflugt i landsbyer, som allerede kæmper for egen overlevelse. Så de i forvejen begrænsede resurser er voldsomt under pres,” siger Isabelle Mouniaman.

 

Læger uden Grænser arbejder mange steder omkring Tchad-søen, og vi udvider nogle steder. Men den usikre sikkerhedssituation gør arbejdet vanskeligt.

 

22-årige Rambo Daoua er på sundhedsklinikken med sin et-årige datter. Barnet lider af diarré og kramper. Deres landsby blev angrebet og plyndret af ISWAP. De deler nu skæbne med 300.000 fordrevne i det sydlige Niger. © Sylvain Cherkaoui/ Cosmos for Læger uden Grænser

 

Sådan hjælper vi i regionen omkring Tchad-søen:

 

Nigeria

I hovedstaden Maiduguri støtter vi sundhedsmyndighederne på to sundhedscentre. Vi støtter med behandling for underernæring og malaria og hjælper også til på fødeafdelinger. I 2015 udførte vi 116.260 ambulante behandlinger.

 

Vi støtter flere steder i delstaten Borno i det nordøstlige Nigeria. Vi er tilstede i 15 lejre, der rummer omkring 100.000 internt fordrevne. Her hjælper vi med sundhedspleje og forbedring af de sanitære forhold. I ni af lejrene har vi kørt drikkevand ind og forbedret drikkevandssituationen ved at lægge vandrør og opføre vandtanke.

 

Mod vest i delstaten Yobi har 195.000 taget tilflugt. Der er oprettet fire lejre i Yobi, men der er mange, der bor i lokale byer og landsbyer. I 2015 kørte vi hver eneste dag 240.000 liter vand til lejrene.

 

Niger

I byen Diffa i det sydøstlige Niger støtter vi byens centrale børne- og fødselshospital. Vi arbejder også på distriktshospitalet i Nguigmi og på adskillige sundhedscentre i området. Vi er tilstede i to flygtningelejre, hvor vi tilbyder sundhedshjælp, og vi udfører vand- og sanitesarbejde. I 2015 udførte vi 142.000 konsultationer.

 

Vi har netop afsluttet en større vaccinationskampagne I landet. 65.000 børn er blevet vaccineret mod mæslinger.

 

Cameroun

Vi hjælper med sundhedspleje og drikkevandsforsyningen til den FN-styrede lejr i Minawao, hvor 55.000 har søgt tilflugt. I 2015 udførte vi 29.077 konsultationer i lejren.

 

Vi hjælper fordrevne og lokale i og omkring byerne Mokolo og Mora, hvor 41.000 internt fordrevne har slået sig ned. Vi assisterer også de lokale sundhedsmyndigheder, hvis et område rammes af ekstraordinært mange sårede, som for eksempel hvis en selvmordsbomber har været på spil.

 

Tchad

Med udgangspunkt fra de to byer Baga Sola og Bol har vores mobile klinikker kunne nå ud til svært tilgængelige områder, hvor både lokale og fordrevne har fået hjælp.

 

I 2015 udførte vi 340.000 konsultationer i hele regionen omkring Tchad-søen.