Ny vaccine skal danne ring om ebola

Ebola virus - Vaccinationskampagne

Sammen med FN og de congolesiske myndigheder er Læger uden Grænser netop påbegyndt en vaccinationskampagne, der skal dæmme op for udbruddet af ebola i DR Congo.

Først finder vi frem til den syge patient. Så vaccinerer vi den syges familie, venner og kollegaer, og så vaccinerer vi alle de mennesker, som familiemedlemmerne, kollegaerne og vennerne har været i kontakt med. Det er strategien bag vores nye vaccinationsindsats i DR Congo, der skal inddæmme udbruddet af den dødelige sygdom ebola.

 

Metoden går under betegnelsen ringvaccination, fordi de personer, der er inde i ”vaccinationsringen”, udgør en smittefri zone, hvilket forhåbentligt kan være med til at stoppe udbruddet fra at sprede sig.

 

Minusgrader i et tropisk klima

Sammen med FN’s Verdenssundhedsorganisation, WHO, og de congolesiske sundhedsmyndigheder har vi i de seneste uger arbejdet hårdt på at oprette de to sundhedscentre i DR Congos Equateur-provins, hvor ebolaudbruddet er i gang, og hvor vaccinationskampagnen udføres.

 

Men de logistiske udfordringer er markante. En af de største er, at ebolavaccinen skal opbevares ved en temperatur på mellem minus 60 og minus 80 grader, og det er svært i et tropisk klima, hvor den gennemsnitlige temperatur er over 30 grader. Derfor har vi en række specialbyggede beholdere, som vi opbevarer vaccinerne i.

 

Vaccine i forsøgsfasen

Men selv om vaccinen, der har det knap så mundrette navn rVSVDG-ZEBOV-GP, er et vigtigt redskab i kampen mod ebola, er det ikke sikkert, at det er en mirakelkur. For brugen af vaccinen er stadig i en indledende fase, og derfor er der også striks kontrol med hvem, der får vaccinen, hvornår de gør det, og hvordan de får den.  

Alligevel har vi sammen med de lokale myndigheder vurderet, at den gratis bør tilbydes til dem, der ønsker den.

 

“Testresultaterne for vaccinen har været så gode, at vi er helt trygge ved at tilbyde den, men det er klart, at vi holder skarpt øje med vores patienter, når de har fået den”, siger vores medicinske direktør i Genève, Micaela Serafini.

Han tilføjer, at vaccinationen sker på frivillig basis, og at alle har mulighed for at takke nej til at få den.