Kejsersnit i mobillysets skær

Til daglig arbejder vores udsendte medarbejder Kjeld Kromand med HR og økonomi for vores sundhedshus i den lille landsby Pibor i Sydsudan.  Men en aften tog Kjelds arbejde en uventet drejning, og for en kort stund var han tættere på liv og død, end han før har været. Her er Kjelds fortælling.

Aftenens store oplevelse var en tur i operationsteltet til et kejsersnit, hvor min rolle endte med at blive vigtigere, end jeg havde regnet med.

Den unge kvinde kunne ikke føde, for moderkagen lå i vejen, så den eneste mulighed var et kejsersnit. Lydkulissen var en ”thunderstorm”, for det tordnede for fuld drøn udenfor teltet.

Barnet lå ikke som forventet og havde navlestrengen om halsen, så lægerne arbejdede hårdt for at få barnet ud igennem det lille hul, de skar i maven.

Lyt til Kjelds historie her.

Det var fantastisk at høre det første barneskrig efter de mange år, der er gået, siden jeg hørte sådan et sidst. Men netop da barnet var forløst, og lægerne skulle til at sy moderen sammen, satte vores generator ud, og der blev kulsort i teltet.

Så var gode råd dyre. Vi ved nemlig, at der i værste fald kan gå ti minutter eller mere, før der kommer gang i generatoren igen.Hvad gør man så?

Et skrig i mørket

Jeg greb til mine lommer under kitlen og fiskede min mobil frem, og i lyset fra min telefon fortsatte de to læger med operationen, som om det var hverdagskost.

Det var en total vild oplevelse, mens det tordnede og bragede løs, og barnet skreg ude i mørket med et greb om jordemoderens finger.

Efter et par forsøg lykkedes det os at få gang i generatoren igen, men i 15 minutter var min telefon den eneste lyskilde under operationen.

Anæstesisygeplejersken fiskede også sin telefon frem, mens han hjalp moderen bag den skærm, der var sat op, så hun ikke kunne se operationen. Hun var nemlig blevet syg af narkosen.

Til sidst blev moderen og den lille nyfødte pige forenet, og vi hentede en båre, så moderen kunne blive båret over i en anden bygning med to paraplyer over sig i regnen.

Nogle kvinder fra landsbyen stod parate til at velsigne os, da vi kom ud fra operationsbygningen, hvor operationsteltet er sat op.

Endnu en fantastisk meningsfuld oplevelse i særklasse her fra Sydsudan.

Opholdet i Sydsudan er Kjeld Kromands anden udsendelse for Læger uden Grænser. Kjelds første udsendelse gik til Afghanistan, hvor han arbejdede med træning af vores medarbejdere. Herhjemme har han været skoleleder i over 16 år.

Sydsudan

Indbyggere: 11,6 mio.

Forventet levealder m/k: 57/60 år

Børnedødelighed: 98 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 2.953

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Sydsudan i 1983.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO