EU Parlament siger: Drop retssagen

EUROPA PARLAMENTET FORLANGER, AT MEDICINALFIRMAER FRAFALDER RETSSAGEN
MOD SYDAFRIKANSK MEDICINLOV


LÆGER UDEN GRÆNSER OG OXFAM BIFALDER DEN UVENTEDE STØTTE TIL LIVSVIGTIG MEDICIN

Strasbourg den 16. marts 2001 - I et uventet træk har Europaparlamentet vedtaget en hasteresolution, som pålægger de 39 medicinalfirmaer, der sagsøger Sydafrikas regering, om at frafalde deres anklage. Læger uden Grænser, MSF, og Oxfam bifalder Europaparlamentets enstemmige støtte til Sydafrikas bestræbelser på at gøre livsvigtig medicin tilgængelig gennem medicinloven af 1997, som gennem tre år er blevet blokeret af de sagsøgende firmaer.

Vi har tillid til, at den voksende modstand mod de farmaceutiske virksomheders tiltag for at hindre adgangen til livsvigtig medicin vil tvinge dem til at frafalde sagen, siger Ellen ´t Hoen fra Læger uden Grænser/MSFs kampagne Adgang til livsvigtig medicin. Sammen med folkelige protester verden rundt taler flere og flere politiske ledere for, at de 39 firmaer skal frafalde sagen.

MSF, og Oxfam opfordrer mennesker verden over til at udtrykke deres protest ved at underskrive "Drop retssagen"-støtteerklæringen mod de 39 virksomheder.

Europaparlamentet har opfordret til en revurdering af Verdenshandelsorganisationen, WTOs, aftale om handelsrelaterede aspekter af beskyttelse af intellektuelle rettigheder (Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights), den såkaldte TRIPS-aftale "for at sikre udviklingslandenes ret til at anvende den billigst mulige medicin, uanset om den er beskyttet af patenter eller generisk fremstillet" (kopimedicin - red.)

Handelskommisær Pascal Lamy har nu fuld opbakning til at sætte handling efter sine ord og til at tage en ledende position for at gøre adgang til livsvigtig medicin til en prioritet i WTO, siger Phil Bloomer, kampagneleder hos Oxfam. Han har nu mulighed for at demonstrere sin vilje til at arbejde for ændringer af TRIPS-aftalen for at sikre global adgang til medicinsk teknologi.

Klik på linket (ikke længere aktivt) og underskriv den verdensomspændende appel "Drop retssagen" inden 15. April

Note:

En kopi af Europaparlamentets resolution om adgang for medicin for HIV/AIDS ofre i den tredie verden, samt kontakt til Læger uden Grænser og Oxfams talspersoner kan fås gennem:

Samantha Bolton i Læger uden Grænser/MSFs pressekontor på tlf. +33-6 22 37 58 71 eller Sam Barratt i Oxfams pressekontor på tlf. +44-1865 312359.

 • Sydafrika

  Indbyggere: 54,5 mio.

  Forventet levealder m/k: 59/66 år

  Børnedødelighed: 41 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

  Medarbejdere i 2016: 224

   

  Læger uden Grænser arbejdede første gang i Sydafrika i 1999. 

   

  Kilder: Læger uden Grænse og WHO