100.000 mennesker fanget i det nordlige Syrien

100.000 mennesker er fanget i Azaz-distriktet i det nordlige Syrien bag krigens frontlinjer.
Situationen er kritisk for de mange tusinder af mennesker, der sidder fast i Azaz-distriktet i det nordlige Syrien. © Mahmoud Abdel-rahman

Vi har evakueret vores hospital i Azaz-distriktet på grund af en voldsom offensiv fra Islamisk Stat. Mennesker på flugt har ingen mulighed for at flygte til Tyrkiet, og børn og voksne er nu fanget bag krigens frontlinjer. 

 

I et område på knap 25 kvadratkilometer i Azaz-distriktet i Syrien er omkring 100.000 mennesker trængt op i en krog.

 

Grænsen til Tyrkiet er lukket, så de har ikke mulighed for at flygte ud af Syrien. Få kilometer derfra ligger krigens frontlinje, hvor der foregår heftige kampe med Islamisk Stat.

 

De mange mennesker på flugt sidder fast. De risikerer at blive opslugt af krigen og falde under Islamisk Stats kontrol.

 

”Disse mennesker har nu ingen steder at tage hen, efter at de gentagne gange er blevet fordrevet på grund af militære offensiver, ” siger Pablo Marco, operationel chef for Læger uden Grænser i Mellemøsten.

 

”Disse familier, børn og ældre mennesker har enten holdt fast i deres ønske om at blive i Syrien, eller de har været nødt til at blive i landet, da de ikke har midlerne til at flygte. Men nu er deres liv i fare, og verden må ære deres ret til at flygte, ” tilføjer Pablo Marco.

 

 

I sidste uge var Læger uden Grænser nødsaget til at evakuere ansatte og patienter fra vores Al Salamah-hospital i Azaz-distriktet på grund af en offensiv fra Islamisk Stat.

 

”Vi forsøger at klare os og glemme, at vi har mistet vores hjem, men virkeligheden er, at vi er fanget i et isoleret område med ingen steder at tage hen, ” siger Yahia Jarrad, sygeplejerske på Læger uden Grænser hospital Al Salamah, der ligger i Azaz-distriktet.

 

100.000 mennesker er fanget i Azaz-distriktet i det nordlige Syrien.

 

Læger uden Grænser opfordrer Tyrkiet til at åbne grænserne for de mange mennesker på flugt.

 

”Den tyrkiske regering og det tyrkiske folk gør en enorm indsats for at hjælpe syriske flygtninge. De er allerede vært for næsten tre millioner mennesker, ” siger Pablo Marco.

 

”Men i dag kan folk i Azaz kun regne med dem. Vi beder Tyrkiet om igen at vise gavmildhed og åbne landets grænse for dem, der er fanget i Azaz, ” tilføjer han.

 

EU har opgivet sit ansvar for at hjælpe ved at lukke dørene for mennesker på flugt fra Syrien. EU’s beslutning afholder nu også Tyrkiet fra at tage imod flere mennesker på flugt.

 

Læger uden Grænser driver seks hospitaler og støtter omkring 150 felthospitaler og klinikker i Syrien. 

 • Syrien

  Indbyggere: 18,5 mio.

  Forventet levealder m/k: 60/70 år
  Børnedødelighed: 13 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
  Medarbejdere i 2016: 455
   
  Læger uden Grænser arbejdede første gang i Syrien i 2009. 
   
  Kilder: Læger uden Grænser og WHO