Sudan

I Al-Gedaref forklarer en af Læger uden Grænsers sundhedsmedarbejdere en gruppe skolebørn, hvorfor de bør blive vaccineret mod mæslinger. Foto: © Sharafeldin Magzoub

I Sudan fokuserer vi på at hjælpe mennesker i fjerntliggende egne, hvor der er dårlig adgang til sundhedspleje. Vi fokuserer også på at hjælpe mennesker, som er påvirket af konflikt, sygdomsudbrud og naturkatastrofer. 

I juli begyndte et af vores hold af sundhedsmedarbejdere at støtte sundhedscentret i El Serif-flygtningelejren nær Nyala i South Darfur.

 

I North Darfur fortsatte vi arbejdet i Tawila, men på grund af sikkerhedshensyn var projektet begrænset til grundlæggende sundhedspleje inde i byen og implementeringen af et henvisningssystem til specialbehandling på hospitaler i El Fashir. I Dar Zaghawa havde vi også fokus på den grundlæggende sundhedspleje. Vi støttede to sundhedscentre og to sundhedsklinikker, og vores hold af sundhedsmedarbejdere besøgte kvinder, som lige havde født, i deres hjem. Projekter i Kaguro, herunder vaccinationskampagner, var under fjernadministration, fordi internationale nødhjælpsarbejdere ikke kunne få adgang. I 2013 greb vi hurtigt ind, da sammenstød mellem stammer fordrev omkring 65.000 mennesker. Vi drev to mobile klinikker, som støttede med ambulante konsultationer, terapeutiske ernæringsprojekter og fødselsrelateret sundhedspleje. Patienter blev henvist til El Sireaf-hospitalet, som vi støtter. I juli begyndte to mobile klinikker at tilbyde hjælp til folk i to flygtningelejre i El Serif.

 

For at forbedre adgangen til akut sundhedspleje lancerede vi i 2013 North Darfur Emergency Response (NDER)-programmet i samarbejde med de lokale sundhedsmyndigheder.

 

Behandling af tuberkulose i Jebel Awlia

I februar begyndte vi at diagnosticere og behandle tuberkulose i fem forskellige sundhedscentre i Jebel Awli; et stort slumkvarter i udkanten af hovedstaden, Khartoum, hvor overfyldte levevilkår øger risikoen for sygdom. Et hold af sundhedsmedarbejdere underviser personale fra de lokale sundhedsmyndigheder og arbejder med patientgrupper i området for at udvikle rådgivnings- og støttesystemer, som skal hjælpe patienterne med at blive i behandling.

 

Fødselsrelateret sundhedspleje i Tabarak Allah i Al Gedaref-staten

I juli startede vi med at støtte de lokale sundhedsmyndigheders projekter for fødselsrelateret sundhedspleje. De vigtigste mål er at nedbringe mødre- og børnedødelighed og at sikre, at de patienter, der har brug for fisteloperationer og specialkirurgi, bliver henvist til specialbehandling. Kvinder bliver tilbudt omfattende graviditets- og fødselshjælp, herunder også efterfødselskonsultationer og hjælp til familieplanlægning. På Quresha-hospitalet renoverede og udstyrede vi et fødselsafsnit og indrettede en operationsstue. Vi vaccinerede også børn.

 

Vaccinationskampagner

I januar 2013 hjalp vi de lokale sundhedsmyndigheder med at afværge en epidemi af gul feber. I løbet af ni måneder vaccinerede vi flere end 750.000 voksne og børn fire steder i Central Darfur-staten. I West og Central Darfur behandlede vi 256 patienter for gul feber. Fra starten af marts til maj 2013 gav vi mæslingevaccinationer fem forskellige steder i Al Gedaref-staten. I alt blev 306.400 mennesker vaccineret.

 

Hjælp efter oversvømmelse

På grund af kraftig regn i august 2013 blev 150.000 mennesker ramt af en oversvømmelse. Khartoum-staten blev særligt hårdt ramt, og vi skaffede derfor 228.600 liter rent vand og afholdt 654 mobile klinikkonsultationer i Sharag Alniel. De fleste patienter led af luftvejsinfektioner, mavekatar og diarré.

 

Kala azar

I Tabarak Allah i Al Gedaref-staten fortsatte vi med at behandle kala azar (leishmaniasis); en parasitsygdom, som angriber immunforsvaret. I 2013 behandlede vi 468 mennesker for kala azar. Vi overdrog et projekt for almindelig sundhedspleje i Shangyl Tobaya til de lokale sundhedsmyndigheder. 

 

Artiklen er fra vores Internationale Aktivitetsrapport 2013. Teksten opdateres årligt. 

 • Sudan

  Indbyggere: 37,2 mio.

  Forventet levealder m/k: 60/67 år

  Børnedødelighed: 86 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

  Medarbejdere i 2013: 1.120


  Læger uden Grænser arbejdede første gang i Sudan i 1979. 

   

  Kilder: Læger uden Grænser og WHO

 • Filippinerne

  Den 8. november 2013 ramte en kraftig tyfon Filippinerne og dræbte flere end 6.000...

 • Syrien

  På grund af udbredte voldshandlinger i landet lider det syriske folk under...

 • Sundhedssituationen i Sydsudan er en af de værste i verden, og behovet for hjælp er stigende på grund af borgerkrig.

  Sydsudan

  Sundhedssituationen i Sydsudan er en af de værste i verden, og behovet for hjælp er...

 • En ung pige kigger ud over teltene i Rubaya-lejren i Masisi i DR Congo, hvor hun bor. Foto: © Colin Delfosse

  DR Congo

  I Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) mangler befolkningen grundlæggende...