Malaria

Malaria - medicinsk leksikon
Foto: © Alberto Masias

Malaria er en infektionssygdom, som skyldes en parasit, der overføres af myg.

Der findes fire forskellige parasitter, som alle giver malaria med forskellige udtryk og sværhedsgrader. Parasitten overføres til mennesker via Anopheles myggen.

 

Symptomer på malaria

Hvor kraftige symptomerne er, og hvor hurtigt de kommer, afhænger af hvilken parasit, man er smittet med. Malaria giver feber og kulderystelser. Den syge er stærkt utilpas og har hovedpine ligesom ved influenza. Ofte har malariapatienter også diarré, kvalme og opkastninger.

 

Den farligste type malaria, der er årsag til langt de fleste dødsfald, skyldes parasitten Plasmodium Falciparum. De fleste, der smittes med denne type, får symptomer indenfor tre måneder. Hvis patienten ikke kommer i behandling kan det medføre lavt blodtryk, chok, forgiftning på grund af nyresvigt, blodmangel og eventuelt blødninger.

 

Denne type kan også ramme hjernen og resten af centralnervesystemet. Det viser sig ved bevidsthedsændringer, kramper, lammelser og dyb bevidstløshed - en tilstand der hurtigt medfører døden.

 

I områder, hvor sygdommen findes naturligt hele året, udvikles beskyttelse mod sygdomsudbrud i løbet af fire til fem år. Derfor er det især børn under fem år, som rammes af malaria, og som dør af sygdommen.

 

Patienter kan meget hurtig diagnosticeres ved hjælp af en ”hurtig test” hvor man tager en lille bloddråbe fra fingeren, som man tester for parasitter, og efter 15 minutter kan man se, om personen er smittet.

 

Behandling og forebyggelse af malaria

Der findes medicin mod malaria, men den farligste malaria-parasit har i store dele af verden udviklet modstandsdygtighed overfor de mest almindelige malariamidler. Selvom WHO siden 2001 har anbefalet ACT-kombinationsbehandling (Artemisinin-based Combination Therapy), fortsætter nogle lande og organisationer med at uddele den billigste medicin, der oftest er virkningsløs. Den mest effektive måde at undgå malaria er ved at sove under myggenet og ved at sprøjte mod den myg, som bærer malariaparasitterne.

 

Sygdommens udbredelse

Hvert år er der mellem 300 og 500 millioner tilfælde af malaria i verden, og op mod en million mennesker dør årligt af en malariainfektion. Omkring 90 procent af tilfældene forekommer i de afrikanske lande syd for Sahara, og flere end en million børn under fem år dør hvert år som følge af malaria i de områder. Tallene er usikre, da langt fra alle tilfælde bliver registreret.

 

Læger uden Grænsers indsats

Læger uden Grænser behandlede i 2009 en million malariapatienter i hele verden.  Vi rådgiver sundhedsmyndighederne i de ramte lande og uddanner lokalt sundhedspersonale ude i de små landsbyer til at diagnosticere og behandle sygdommen effektivt. På den måde kan patienterne behandles tidligt i forløbet og udvikler ikke komplikationer som blodmangel og hjernemalaria.
 
Derudover arbejder vi også forebyggende ved at uddele myggenet og sprøjte hytter med et anti-insekt middel, der skal forhindre myggene i at yngle og stikke.
 
Vi opfordrer lande til at øge deres støtte til Den Globale Fond mod hiv/aids, tuberkulose og malaria. Læger uden Grænser arbejder målrettet på, at befolkninger i de fattige lande får adgang til effektiv medicin – det gør vi blandt andet gennem vores engagement i 'Adgang til Livsvigtig Medicin'-kampagnen og i 'Drugs for Neglected Diseases initiative' (DNDi), der leder efter nye behandlinger mod de sygdomme, der primært rammer fattige lande.
Tilføj kommentar

Hold en god tone når du debatterer. Læs vores kommentarpolitik her